Toen er op 26 mei nog wél gesport werd: Ajax vermorzelt Feijenoord en pakt de landstitel na beslissingswedstrijd [video]

Feijenoord-keeper Eddy Pieters Graafland redt op een schot van Henk Groot.
© ANP

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug in de tijd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan met sport. Vandaag: 26 mei 1960, beslissingswedstrijd om de landstitel. Ajax-Feijenoord 5-1.

We weten er de laatste jaren alles van dat de eredivisie op doelsaldo wordt beslist. In het recente verleden is het diverse keren gebeurd dat een club op die manier landskampioen werd.

Dit seizoen nog werd besloten dat Ajax naar de Champions League mag omdat het in de afgebroken competitie een beter doelsaldo had dan medekoploper AZ.

In mei 1960 zijn de regels nog anders. Eindigen twee clubs met hetzelfde aantal punten bovenaan, dan volgt een beslissingswedstrijd. Dat is het geval met Ajax en Feijenoord. Het weekend ervoor is Feijenoord-Ajax op de laatste speeldag van de competitie 3-0 geworden. Daardoor eindigen beide clubs na 34 wedstrijden op 50 punten.

Op donderdag 26 mei 1960, Hemelvaartsdag, moeten ze in het Olympisch Stadion onderling uitmaken wie van de twee landskampioen wordt. Ajax speelt een stuk beter dan vier dagen eerder in de Kuip, maar bij rust staat het wel 0-1 staat. Feijenoord-keeper Eddy Pieters Graafland houdt Ajax van het scoren af, terwijl vlak voor rust ‘Beertje’ Kreijermaat wel scoort.

Hij benut een strafschop. Daarna ontsnapt Ajax op slag van rust zelfs aan de 0-2 als een doelpunt van Coen Moulijn wordt afgekeurd. Hij zou hands hebben gemaakt.

Halverwege de tweede helft slaat Ajax toe. In iets meer dan een kwartier tijd sleept het de overwinning binnen.

Wim Bleijenberg geeft het startsein met zijn gelijkmaker (1-1). In het kwartier daarna wordt Feijenoord aan flarden gespeeld. Door Henk Groot en Sjaak Swart komt Ajax op een 3-1 voorsprong, waarna Bleijenberg nog twee keer scoort.

Met drie doelpunten en een assist is Bleijenberg de man van de dag, terwijl hij nota bene de vervanger van de geblesseerde Cees Groot is. Eerder in het seizoen heeft Bleijenberg maar weinig wedstrijden gespeeld.

Groot is basisspeler en een belangrijke ook: hij maakt bijna dertig doelpunten. Zijn afwezigheid belooft dus weinig goeds voor Ajax, maar zijn vervanger Bleijenberg heeft de dag van zijn leven en zet zijn ploeg op het spoor naar de titel.

Aflevering van gisteren: de opmerkelijke dubbelrol van Leo Beenhakker bij Oranje en het andere Oranje

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen