’Deze zwanenslachting mag nooit meer voorkomen’: fracties stellen kritische vragen tijdens Statenvergadering

Een koppel zwanen met kleintjes. ,,Dit mag nooit meer voorkomen.’’
© archieffoto
Enkhuizen

’We moeten iedere afslachting van zwanen tot een minimum beperken. Dit mag nooit meer voorkomen’. Die boodschap gaf SP-statenlid Wim Hoogervorst uit Enkhuizen maandagavond.

Zowel de SP als de Partij van de Dieren plaatsten tijdens de Statenvergadering vraagtekens bij de reactie van GS op de brute slachting van een koppel zwanen, vorig jaar december in Oostwoud. De dieren werden door jagers neergeschoten bij het Egboetswater en lagen minutenlang gillend en klapwiekend op de grond, voordat hun nek bruut werd gebroken.

Onwenselijk

GS noemde dat toen ’onwenselijk’. Gedeputeerde Esther Rommel nuanceerde dit maandagavond. Zij vond ’verschrikkelijk’ wat er gebeurd is. Maar, stelde zij ook, zolang er geen bewijslast is kan niets worden uitgericht tegen de jagers. Het college van Medemblik zou hiervoor zorgen door contact te zoeken met jagers en omwonenden en filmpjes op te vragen. Vanwege de coronacrisis is dit (nog) niet gebeurd, aldus Rommel.

Afhankelijk van de bewijslast wordt gekeken naar vervolgstappen. Ook wordt gekeken of de verordening kan worden aangescherpt, zodat ’schade’ aan gewassen eerst moet worden bewezen alvorens wordt opgetreden tegen zwanen, beloofde de gedeputeerde.

Jaarrond

Rommel legde op de vele vragen van beide fracties wel uit dat het het jaarrond toegestaan is zwanen ’te verjagen’. De dieren eten het gras en ’verslempen de bodem. Ook in de winter. Er zou in dit geval sprake zijn geweest van meldingen van overlast in het Egboetswater.

De SP vroeg zich af wat GS dan wel ’wenselijk’ vindt als het gaat om het doden van zwanen, in hoeverre er schade moet zijn en wie dat bepaalt. De Partij van de Dieren wilde weten waarom sprake is van een ’incident’ en wanneer GS dan gaat handhaven, zeker nu de overtreders bekend zijn. De fractie wilde ook weten of het klopt dat van de 5000 knobbelzwanen in Noord-Holland er 1000 worden gedood, dus een op de vier.

Daarop liet de gedeputeerde weten dat het aan het college van Medemblik was om uit te zoeken hoe het met de bewijslast zit. Rommel zegde de fracties tevens toe veel vragen schriftelijk te zullen beantwoorden.

Fout

Hoogervorst noemt de reactie van GS ’dubbel’. ,,Hier is duidelijk iets fout gegaan. Ik vraag me bovendien af of bewust niet gehandeld is.’’

De SP volgt de zaak kritisch en neemt contact op met Medemblikker fracties, zodat die binnen hun eigen college vragen kunnen stellen. ,,We houden dit in de gaten. Hier is geen sprake van een incident.’’ Dat bevestigde de PvdA. Het zou in Noord-Holland meer keren zijn voorgekomen.

De fracties waren het er gezamenlijk over eens dat dit niet meer mag voorkomen.

Meer nieuws uit West-Friesland