Een laatste groet vanuit de auto, drive-thru uitvaart op begraafplaats Zuiderhof in Hilversum

De familie zit op de stoep.© foto’s Hazel Ling van Troost in Beeld

Leander Mascini
Hilversum

Een uitvaart met grote groepen mensen is gezien de coronamaatregelen geen optie. Maar daar is op begraafplaats Zuiderhof in Hilversum nu een nieuwe oplossing voor gevonden. Een drive-thru uitvaart waarbij een laatste groet gegeven wordt vanuit de auto.

De familie neemt met de kist plaats op de stoep. Andere nabestaanden, vrienden en kennissen kunnen dan met hun auto langsrijden voor condoleances of een laatste groet. Ook aan de bloemen is gedacht: Met een visnet worden de bosjes opgehaald, om dezen rond de kist te leggen.

Met een visnet worden de bloemen binnengehaald.

Afgelopen donderdag vond de eerste drive-thru uitvaart plaats. Er kwamen zo’n honderd auto’s langs om de 81-jarige Bep de Bruin uit Hilversum een laatste groet te brengen. „Het was indrukwekkend”, vertelt uitvaartbegeleider Esther Sprey. „Mensen kwamen van ver om nog even langs de kist te rijden en zo de familie hun steun te betuigen. Velen hielden het niet droog.”

Een woordvoerster van de Uitvaartstichting verwacht dat dit niet de laatste keer was. „Ik denk dat we vaker blijven doen. Misschien zelfs ook wel na de maatregelen. Voor groepen van pakweg 300 man hebben wij nu geen ruimte, maar op deze manier kan dat toch”, legt zij uit.

De Uitvaartstichting besloot al eerder om livestreams aan te bieden van uitvaarten, waardoor betrokkenen vanuit huis mee kunnen kijken. Ook worden koffie en cake in een papieren tasje aangeboden om zo in de auto op te kunnen eten.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen