Politie Hongkong weer slaags met duizenden betogers

ANP Producties | Bron: ANP
Hongkong

De politie van Hongkong heeft een waterkanon en traangas ingezet bij een betoging van duizenden mensen tegen Chinese plannen zich direct te bemoeien met veiligheidskwesties in de voormalige Britse kroonkolonie. De politie pakte naar eigen zeggen 120 betogers op. Sinds maart vorig jaar is er massaal gedemonstreerd in Hongkong tegen de groeiende invloed van China, maar eind vorig jaar gingen er minder betogers de straat op en de uitbraak van het nieuwe coronavirus hield de protestbeweging dit jaar vrijwel van de straat.

Tal van betogers riepen zondag dat onafhankelijkheid de enige uitweg is. De betogers hebben zich verzameld in Causeway Bay, een district met veel winkels en bedrijven op het eiland van Hongkong. De politie had op internet gewaarschuwd dat er geen toestemming was voor deze betoging.

In Peking is afgelopen week in het Nationale Volkscongres (NPC) een voorstel ingediend om "bedreigingen van de nationale veiligheid (van China) in Hongkong te voorkomen, te verhinderen en af te straffen". Acties van "separatisme, rebellie en terrorisme" moeten volgens het voorstel streng vervolgd worden.

Speciale wet

Verwacht wordt dat dit voorstel 28 mei wordt aangenomen door het NPC en dat er dan in Peking een speciale wet komt die in Hongkong zal gelden zonder dat de volksvertegenwoordiging in Hongkong er iets over te zeggen heeft. Het NPC is het parlement van communistisch China dat jaarlijks bijeenkomt, voornamelijk om besluiten te bekrachtigen. Een commissie van het NPC krijgt formeel de taak een wetsvoorstel te maken. Peking heeft zondag nog beklemtoond dat hier haast moet worden gemaakt.

De wet zou het bestuur van Hongkong opdragen organen te scheppen om de nationale veiligheid te beschermen. Die moeten Chinese instellingen bevoegdheden geven in Hongkong op te treden. In Hongkong wordt gevreesd dat Chinese agenten dan mensen kunnen oppakken en vervolgen. De massale protesten van vorig jaar begonnen ook over angst voor ondermijning van het rechtssysteem, waarmee de basis van Hongkongs autonomie wegvalt. In Hongkong geldt bovendien de rechterlijke macht als westers en onafhankelijk. De rechterlijke macht in China is niet onafhankelijk.

Toen de regering van Hongkong begin vorig jaar met een wetsvoorstel kwam om verdachten eenvoudig aan China te kunnen uitleveren, ontstond een massale protestbeweging. Premier Carrie Lam van Hongkong trok in september uiteindelijk het voorstel in, in de hoop dat de betogers tevreden naar huis zouden gaan. Maar die stelden alleen maar meer eisen over het terugdringen van China's invloed

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.