Omgeven door asfalt en beton, mag het laatste open stuk van De Nollen in Alkmaar geen woonwijkje worden van de provincie. Grondeigenaar Pieter Groot baalt.

Pieter Groot op het terrein langs de Nollenweg.© jjfoto.nl / Jan Jong

Rob Bakker
Alkmaar

Er zouden kantoren komen, er zouden huizen komen, maar dik 35 jaar na de eerste plannen lopen in het gebiedje van drie hectare tussen Nollenweg (Ring Alkmaar) en Herenweg alleen nog wat paarden rond.

Tot verdriet van grondeigenaar Pieter Groot. Waar al lang een woonwijkje in een parkachtige setting had kunnen zijn, grazen de ganzenkolonies. Waar hij zo’n vijftig grondgebonden woningen had kunnen laten bouwen, staan nog altijd de verouderde tuinbouwkassen die hij jaar na jaar in stand moet zien te houden.

Agrarische bestemming

Groot baalt van de situatie. De provincie houdt vast aan de agrarische bestemming, ook al is het terrein in de loop van de decennia omgeven door asfalt en beton.

Maar hij is ook teleurgesteld in de volgens hem te passieve houding van de gemeente Alkmaar. Hij voelt zich ’aan het lijntje gehouden’. „De gemeente richt alle aandacht op de Kanaaloeverzone, terwijl hier zonder problemen alle lichten op groen kunnen voor woningbouw. Zelfs de buizen voor het warmtenet van de HVC liggen hier al.”

De gemeente Alkmaar zou met de provincie rond de tafel moeten gaan zitten, vindt hij. In een gebied dat omsloten is geraakt door drukke verkeerswegen, kantoren en nieuwbouwwijken is de agrarische bestemming inmiddels achterhaald geraakt.

Nollendael

Al in 2014 presenteerde Groot zijn plannen voor ’Nollendael’. Zo’n vijftig grondgebonden woningen in een parkachtige omgeving moesten er verrijzen. Villa’s, maar ook huizen voor starters en senioren. Aan de eis van 30 procent sociale woningbouw zou worden voldaan. Langs de Nollenweg zou rond de geluidswal een parkachtig gebied kunnen komen. De wijk zou met groen en waterpartijen een mooie afronding kunnen zijn van de naastgelegen woningen van de Nollen-West.

Groot lanceerde met Nollendael ook een plan om in het wijkje seniorenunits te koppelen aan een historische kas met vlindertuin. En hij vond in HSB-bouw ook al een ontwikkelaar om de plannen uit te voeren.

Er werd in 2014 door de gemeente enthousiast op Groots presentatie gereageerd.

„Ik had het gevoel dat de rode loper werd uitgelegd en dat de gemeente meteen naar de provincie zou stappen om dit voor elkaar te krijgen. Maar al gauw was dat gevoel weg. Het leek er meer op dat ik op een terrein voor langparkeerders was neergezet. Als ik naar de stand van zaken informeerde kreeg ik te horen: ’Wij nemen contact met u op’. Maar het bleef stil.”

„Zes maanden geleden zou wethouder Paul Verbruggen iets in het openbaar gaan presenteren over de Kanaaloeverzone. Allerlei partijen kregen de gelegenheid iets daarover naar voren te brengen. Ik dacht: dan ga de aandacht nog eens vestigen op mijn plannen. Vlak voor de avond kreeg ik een telefoontje van de wethouder. Het was niet de bedoeling dat ik iets anders dan de Kanaaloever aan de orde zou stellen. Hij zei: ’We gaan nog met u in gesprek’. Ik snap dat ze het bij de gemeente druk hebben met de Kanaaloever, maar tot nu toe heb ik nog niets gehoord.”

De gemeente Alkmaar heeft een andere lezing. „We zijn hierover nog steeds met de heer Groot in contact”, zegt gemeentewoordvoerder Wouter Kraakman. „Voor het laatst was dat in april. Toen hebben we afgesproken in mei opnieuw contact op te nemen.” Verder onthoudt de gemeente zich van commentaar. „ Over lopende zaken doen we inhoudelijk geen mededelingen.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.