Johnson blijft achter omstreden adviseur Cummings staan

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse premier Boris Johnson blijft achter zijn adviseur Dominic Cummings staan ondanks de storm van kritiek die raast rond Cummings sinds bekend is geworden dat hij eind maart tegen de lockdownregels in besloot met de auto naar zijn ouders te gaan. Labour-leider Keir Starmer pleit in reactie echter voor een onderzoek naar Cummings. Ook uit sommige Conservatieve bankjes klinkt de roep tot het vertrek van Johnsons adviseur.

"Ik geloof in elk opzicht dat hij zich verantwoord en volgens de wet heeft gedragen", zei Johnson zondag in een persconferentie, die hij zelf voorzat. Cummings reed eind maart naar Durham om zijn jonge zoon onder te brengen bij opa en oma. Dat deed hij omdat zijn vrouw Covid-19 onder de leden had. Cummings volgde daarmee zijn ouderlijke instinct, aldus Johnson. De premier zei zijn adviseur daarom niets verwijten.

Johnson zei het met Cummings uitgebreid te hebben gehad over diens acties. Daaruit zei de premier te hebben geconcludeerd dat Cummings eerlijk handelde. "Ik kan begrijpen waarom mensen kunnen denken dat de regels voor de een wel gelden, maar voor de ander niet", gaf Johnson toe.

Handelswijze

De Britse oppositie vindt de handelswijze van Cummings niet kunnen en eiste zijn vertrek. Zowel de regering-Johnson als Cummings hadden al aangegeven daar niets voor te voelen.

Cummings staat als politiek adviseur bekend als het brein achter het Britse vertrek uit de Europese Unie en de succesvolle campagne van het pro-brexitkamp in het referendum in 2016.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.