Premium

Alkmaar helpt horeca met gedeeltelijke kwijtschelding en uitstel van belastingen

Alkmaar helpt horeca met gedeeltelijke kwijtschelding en uitstel van belastingen
Onbeslapen hotelbedden brengen geen toeristenbelasting in het laatje.
© ANP
Alkmaar

Met wat kwijtscheldingen en uitstel van belastingen komt de gemeente Alkmaar de horeca financieel tegemoet.

De betaling van toeristenbelasting over 2019 hoeft pas eind dit jaar. De toeristenbelasting over 2020 wordt niet in rekening gebracht, al was daar ook weinig van te verwachten omdat er tot nog toe hoegenaamd geen toeristen waren.

Ook wordt de precariobelasting voor het hele jaar 2020 voor terrassen kwijtgescholden. Verder wordt de reclamebelasting 2020 voor een kwart geschrapt. Van die maatregel profiteert niet alleen de horeca, maar alle Alkmaarse ondernemers die een reclameheffing betalen.

De maatregelen worden betaald uit het pas ingestelde noodfonds van 10 miljoen euro. De gemeente zegt dat de horeca hard is getroffen door de coronamaatregelen. Veel bedrijven hebben de gemeente om financiële steun gevraagd.

In totaal, ten opzichte van waar de gemeente op had gerekend aan belastinginkomsten, scheelt het steunpakket Alkmaar bijna acht ton. In de begroting - die intussen herschreven wordt - stond 553.000 euro aan inkomsten via toeristenbelasting, 166.000 euro aan precariobelasting en 68.750 aan reclamebelasting.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen