Premium

Koggenland verruimt mogelijkheden voor starterslening op lokale woningmarkt

Koggenland verruimt mogelijkheden voor starterslening op lokale woningmarkt
Nieuwbouw in Koggenland. De gemeente wil de mogelijkheden voor startersleningen uitbreiden.
© Foto Mediahuis
De Goorn

De gemeente Koggenland gaat de mogelijkheden voor een starterslening verruimen. Dit om jongeren binnen de gemeente te houden.

,,We zijn blij dat het college dit oppakt, want onze fractie ijvert hier al anderhalf jaar voor’’, zegt Jan Wijnker namens de fractie Gemeentebelangen Koggenland (GBK). ,,Wat er op tafel ligt, is praktisch een kopie van een voorstel dat wij eerder ter tafel hebben gebracht en waar de raad toen niet aan wilde meewerken.’’ Wijnker verzekert kritische opmerkingen te maken als het collegestuk maandag aan de orde komt tijdens de raadsvergadering.

Het komt erop neer dat de aankoopsom voor een starterslening wordt verhoogd van 186.000 euro naar 250.000 euro. Het maximaal te lenen bedrag wordt veertig mille.

Met dit voornemen wil Koggenland bewoners binnenboord houden, aldus het college. ’We vinden het belangrijk starters de mogelijkheid te bieden om hun wooncarrière te starten in Koggenland’. Er lopen enkele grote projecten. Zo ligt Spierland op de tekentafel, dat is een nieuwe wijk die achter de Bowling in Spierdijk moet verrijzen. Veel jongeren hebben daar hun zinnen op gezet. Ook liggen er plannen voor CPO, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

AED’s vervangen

De raad neemt maandag ook een besluit over de vervanging van AED’s, apparaten om bij een hartaanval te reanimeren. Verder praat de raad over regelgeving met betrekking tot het installeren van zonnepanelen op daken. Ook vrijkomende schoollocaties, bij de ingebruikname van het Kindcentrum, staat op de agenda.

Meer nieuws uit West-Friesland