Massale vissterfte in Noord-Holland, ook in de Krommenieër Woudpolder vele dode giebels aangetroffen

Dode vissen in het water.© Foto Leo van Balen

Van onze verslaggever
Krommenie

Medewerkers van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn druk bezig met het opruimen van honderden dode vissen. Zo zijn er in de Krommenieër Woudpolder de afgelopen dagen grote hoeveelheden gevonden. Ook in de polder Het Grootslag het West-Friese Andijk dreven veel vissen met de buik omhoog.

„Het gaat om één soort vis, de giebel”, aldus HHNK-woordvoerder Shane Kleyhorst in een eerste reactie. „We denken dat het misschien te maken heeft met het feit dat de vissen nu aan het paaien zijn, waardoor ze meer zuurstof nodig hebben. Maar door algengroei zit er juist minder zuurstof in het water en dat overleven ze niet.” Vooral oudere vissen zijn hier gevoelig voor.

De dode dieren worden zoveel mogelijk uit het water gevist en afgevoerd. De giebel is een straalvinnige vis uit de karperfamilie. Hij wordt ook wel wilde goudvis of witte goudvis genoemd, hoewel met goudvissen geen enkele verwantschap is.

© Foto HHNK

Later op de dag laat het HHNK nog weten dat het ook om een specifieke ziekte of virus kan gaan, waarvoor alleen de giebel vatbaar is. Een soortgelijk geval deed zich in 2015 voor in het Westland. Toen bleek het te gaan om ’goudvisherpes’. Zieke nog levende vissen kunnen op dit virus onderzocht worden bij het Central Vetinary Institute (CVI) in Lelystad. Probleem is alleen dat er op dit moment nauwelijks verzwakte levende vissen worden aangetroffen.

Gevaarlijk laag

In polder Het Grootslag zijn wel metingen gedaan en is algenbloei geconstateerd. De watertemperatuur is er op dit moment rond of iets boven de 20 graden. Gevolg zijn wisselende zuurstofgehaltes die ’s nachts gevaarlijk laag kunnen worden, waardoor vissen dood kunnen gaan. Ook is er de afgelopen dagen veel recreatief gevaren in de polder. Door opwoeling van bodemmateriaal kan het zuurstofgehalte verder onder druk komen te staan.

Lees ook: Massale vissterfte in polder Het Grootslag bij Andijk, hoogheemraadschap staat voor een raadsel: ’Mogelijk door gebrek aan zuurstof in paaitijd’

Visecologen

Toch staat het hoogheemraadschap een beetje voor een raadsel. Want als zuurstofgebrek inderdaad de oorzaak is, zouden ook andere paaiende vissen massaal het loodje moeten leggen en zou je - vooral in de ochtenduren - naar lucht happende vissen moeten zien. In ruim negentig procent van de gevallen gaat het echter om giebels. Het schap heeft de vraag ook voorgelegd in een whatsapp-groep van visecologen, maar ook die konden vooralsnog geen uitsluitsel geven.

© Foto HHNK

Leo van Balen, die tijdens een wandeling de dode vissen in Andijk ontdekte, denkt dat er meer moet gebeuren om de vissterfte te stoppen. ,,Ik vind het krom en niet acceptabel, dat het hoogheemraadschap verder geen actie onderneemt. Het water wordt door tuinbouwers overvloedig (en terecht) gebruikt om de gewassen te laten groeien, waardoor volgens mij het gemaal in Andijk niet aan pompen toekomt. Ondertussen wordt de waterkwaliteit alleen maar minder en praten we over honderden dode vissen.’’

Openzetten

Volgens Van Balen is de waterkwaliteit in een groot gedeelte van polder Het Grootslag niet in orde. ,,Volgens mij moeten ze vanuit het Markermeer en het IJsselmeer alle waterinlaten openzetten en ook het gemaal in Andijk z’n werk laten doen. Door een goede sturing van de overlopen van hoog naar laag water worden dan de getroffen sloten weer van vers, zuurstofrijk water voorzien. Zo moet het en niet anders, anders gaan er straks nog meer vissoorten of andere waterdieren dood.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.