Premium

’Ik zou zeggen: Jan Smit, sla je slag’. Faillissement Volendams Art Hotel Spaander niet voor iedereen onverwacht

’Ik zou zeggen: Jan Smit, sla je slag’. Faillissement Volendams Art Hotel Spaander niet voor iedereen onverwacht
© Foto ANP
Volendam

Het is niet zomaar een hotel waarvoor woensdag het faillissement is aangevraagd. Zoals deze krant al schreef is het bijna 140 jaar oude Art Hotel Spaander in Volendam ’wereldberoemd’. Het blijkt ook al uit het feit dat alle landelijke media de berichtgeving overnamen.

Wie het hotel-restaurant nog niet kende, maakte er wellicht kennis mee in 2015, toen het etablissement centraal stond in een zesdelige tv-serie bij RTL. Eigenaren Albert en Evert Schilder riepen destijds de hulp in van de bekende kok Herman den Blijker om het wat kwakkelende Spaander in ere te herstellen. ’Herrie in Hotel Spaander’ blijkt achteraf niet het gewenste effect te hebben gesorteerd.

’Ik zou zeggen: Jan Smit, sla je slag’. Faillissement Volendams Art Hotel Spaander niet voor iedereen onverwacht
Kok Herman den Blijker en hotelier Willem Reimers staken Hotel Spaander de helpende hand toe in een tv-serie in 2015.
© Archieffoto William Rutten

Enkele reageerders op de Facebookpagina van deze krant refereren eraan. ’Vraag vooral NIET weer Herman de Blijker om te helpen. Hij heeft ook Restaurant Koekenbier in Alkmaar geholpen en die is inmiddels ook failliet’, schrijft Jan van Rootzelaar. Paula Holland ziet dat echter anders. Zij meldt: ’Het team Den Blijker heeft er echt alles aan gedaan, echter het lukte niet om tot de onwillende ondernemer door te dringen, de eigenaar wilde eigenlijk niets veranderen. Terwijl de zaak zeer slecht liep en het einde nabij was.....’

Hoewel er vraagtekens worden gezet bij het gevoerde beleid door de eigenaren, is er over het algemeen medeleven met het hotel, dat volgens de officiële lezing het slachtoffer is geworden van de coronacrisis. Zoals deze krant vrijdag al meldde, is het faillissement mogelijk aangevraagd om nu het personeel niet te hoeven uitbetalen en straks een doorstart te kunnen maken. Velen hopen op dat scenario, al concludeert menigeen ook dat Spaander vermoedelijk niet veel vlees op de botten had.

Her en der worden grapjes gemaakt over het overnemen van de zaak, die onder de besloten vennootschap Aagje 1 valt. Klaas Beets weet wel een goede kandidaat: ’Ik zou zeggen mocht dit waar zijn... Jan Smit sla je slag’.

Prachtige tijd

Piet Jonk (71) werkte als 15-jarige in het nu failliet verklaarde Hotel Spaander. „Achter de bar, prachtige tijd, maar eigenlijk liep ik er al vanaf mijn tiende rond om klusjes te doen.” Schuddebuikend: „Op mijn twaalfde reed ik auto’s van gasten naar de garage. Spaander was toen al internationaal vermaard. Het zat iedere avond vol met duizend man aan de tafels.” Jonk is duidelijk: „Volendam zonder Spaander is geen Volendam.”

’Ik zou zeggen: Jan Smit, sla je slag’. Faillissement Volendams Art Hotel Spaander niet voor iedereen onverwacht
© Foto ANP

Het bijna 140 jaar oude Hotel Spaander van de eigenaren Albert en Evert Schilder – wereldberoemd als kunsthotel omdat menig schilder er voor overnachtingen kon betalen met zelfgemaakte kunst – is vrijdag definitief failliet verklaard. Grote namen als schilder Pierre-Auguste Renoir, keizer Wilhelm II, actrice Elisabeth Taylor en bokser Muhammad Ali gooiden er voor hun ontbijtjes de gordijnen open om ademloos te genieten van het IJsselmeer.

Stinkend rijk

Maar om nou te zeggen dat het dorp dit weekend in rouw is om de jobstijding van dit icoon? Een man van middelbare leeftijd, die stellig zegt dat hij niet met zijn naam in de krant wil, spreekt op de weekmarkt desondanks duidelijke taal: „Ik heb geen meelij, die familie is stinkend rijk. Als ze het hotel overeind hadden willen houden, hadden ze dat gewoon gekund.”

Op de Dijk, waaraan het dichte Hotel Spaander ligt, wordt eveneens voorzichtig gereageerd. Een horecaondernemer valt even stil als het gesprek op Spaander komt. „Oké, geen naam, geen verwijzing. Dit ligt gevoelig. Dan wil ik mijn mening wel geven.” Met het nodige ongeloof: „Failliet, failliet… Het is nog heel vers en we moeten het allemaal nog zien. Ik heb zelf een paar jaar in hotel Spaander gewerkt en de eigenaren zijn doorgewinterde ondernemers. Weet je wat daar allemaal aan kunst aan de muur hangt? Da’s zo verschrikkelijk veel waard. Ik denk eerlijk gezegd, dat ze een doorstart gaan maken. Hoe, dat weet niemand. Dat is het grote gissen. Maar daar ga ik vooralsnog vanuit.”

Coronagedoe

Zo is er een handvol buren die dezelfde mening hebben. Een ijsverkoopster blijft monter. „Het faillissement van Spaander is het gesprek van de dag op Volendam, maar niemand gelooft dat de Schilders voorgoed de deuren hebben gesloten. Die gaan wel weer open als al dat coronagedoe voorbij is. Een vriend van mijn zoon werkte er, die maakt zich vooral zorgen of ie zijn geld nu wel krijgt. Kijk, die zit in de problemen.”

’Ik zou zeggen: Jan Smit, sla je slag’. Faillissement Volendams Art Hotel Spaander niet voor iedereen onverwacht
© ANP

Eigenaar Piet Jonk van de tegenoverliggende lunchroom De Koe wil wél gewoon openlijk praten over Spaander. „Laat ik heel duidelijk zijn, Spaander is een monument. Dé trekker, zeker internationaal, van Volendam. Dat wil je hier niet kwijt. Dat moet gewoon blijven. Ik zeg net gekscherend tegen mijn buurman ’joh, morgen zijn ze weer open’, maar daar zit wel een serieuze ondertoon in. Ik, en met mij vele Volendammers, weten dat Volendam eigenlijk niet zonder Spaander kan. Als ik eraan denk dat Spaander niet meer open zou gaan, kan ik dat niet bevatten. Dat hotel hóórt bij dit dorp.”

Vijf slagerijen

Op de vraag waarom Volendammers dan niet zijn opgestaan voor Art Hotel Spaander, zoals het tegenwoordig heet, geeft hij een knipoog. Hij vertelt eromheen. „Veel Volendammers hebben iets met Spaander gehad in hun leven. Toen ik er als jonge jongen werkte, hadden we vijf slagerijen in het dorp en die mochten om de beurt een week leveren aan Spaander. De groenteboer, de bakker, bouwbedrijfjes, de loodgieter, iedereen had werk door Spaander. Er zijn maar weinig Volendammers, die er niet hebben gewerkt.”

Niet massaal

Maar tijden veranderen. Het publiek dat Spaander aandeed, kwam de laatste jaren vooral uit Azië en de Spaanstalige landen. Ondertussen voelden de eigenaren van het hotel zich de laatste jaren tegengewerkt. Zo is de weg naar Spaander tegenwoordig afgezet met paaltjes, die slechts een paar keer per uur opengaan. Het hotel had last van dat soort gemeentelijke beslissingen, vertelt Jonk.

En met corona viel het voor heel Volendam helemaal stil. Jonk: „Wij zouden het nu van de toeristen uit eigen land moeten hebben, maar kijk om je heen, die kiezen niet voor Volendam. Misschien wel een enkeling, maar niet massaal. En massale drukte waren wij hier gewend. Daar moest Spaander het ook van hebben. Maar de toeristen uit Azië en Zuid-Amerika kunnen hier nu niet eens komen.”

’Ik zou zeggen: Jan Smit, sla je slag’. Faillissement Volendams Art Hotel Spaander niet voor iedereen onverwacht
© ANP

Piet Jonk houdt een grote slag om de arm richting de toekomst. „Er komt een curator, die zal het faillissement van Spaander eerst moeten afhandelen. Geen idee hoe lang dat duurt. Ik word gebeld uit heel het land wat er met Spaander aan de hand is. Ik zeg tegen iedereen dat ik het ook niet weet. Maar ik zeg erbij, dat ik hoop dat het goed komt. En dat hoop ik ook echt.”

De eigenaren van Spaander waren niet bereikbaar voor een reactie.

Fragmenten met Hotel Spaander op televisie in 2015:

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen