Premium

Bij de visafslag in Den Oever zijn ze ruim voor de middag klaar, door corona zijn er nauwelijks kotters te lossen

Bij de visafslag in Den Oever zijn ze ruim voor de middag klaar, door corona zijn er nauwelijks kotters te lossen
Door corona liggen de kotters aan de kade en daarmee is er tijd voor onderhoud aan het schip.
© Foto Mediahuis
Den Oever

Bij de visafslag in Den Oever zijn het slappe tijden, net als bij veel andere door corona getroffen sectoren. De spaarzame kotters die hun vangsten aan land brengen zijn snel gelost waardoor het werk veelal voor de middag al klaar is. Met het openen van de horeca in juni breken voor de visbranche mogelijk betere tijden aan.

Woensdagmorgen. Een stralend begin, windstil en praktisch strakblauw. In de haven van Den Oever heerst een serene rust. De meeste kotters dobberen aan de kade, hier en daar wordt onderhoud gepleegd. Voor de losdeur van de visafslag zijn ambachtslieden bezig met het vervangen van een afmeerpaal die door een vissersboot met een kapotte koppeling aan gruzelementen is gevaren.

Recordvangst

Op de eerste verdieping van de visafslag schetst Johannes Post, manager bij de visafslag in Den Oever, de gang van zaken. De afgelopen jaren was vooral de tweede helft van 2018 een topperiode met een recordvangst aan garnalen. Dat zorgde voor een hausse aan inkomsten na een matige eerste helft van het jaar waardoor er toch nog groene cijfers werden geschreven. Een jaar later kwam de malheur omdat de supervangsten van geen wijken wisten, de vriespakhuizen al snel uitpuilden en de prijzen kelderden.

Dit jaar geselt het coronavirus de inkomsten door beperkte afzetmogelijkheden en daarmee lage opbrengsten. De restaurants liggen al maanden stil, en de pelmogelijkheden van garnalen in Marokko zijn met driekwart verminderd. De oorzaak: degenen die de garnalen pellen zitten noodgedwongen op anderhalve meter van elkaar wat de capaciteit beïnvloedt. Daarnaast is het ramadan waardoor de pelproductie en daarmee de aanvoer van garnalen sowieso minder is. Een jaarlijks terugkerend ritueel waardoor de garnalenschepen een paar weken de zee niet opkomen.

Woensdag

Al die factoren maken dat de visaanvoer mondjesmaat is en de kotters door urenbeperkingen die de sector zichzelf heeft opgelegd na zondagnacht te zijn uitgevaren woensdag alweer in Den Oever zijn teruggekeerd.

De vijf vaste krachten bij de visafslag in Den Oever kunnen het werk dan ook zo goed als alleen af. Neemt niet weg dat de ongeveer tien oproepkrachten vanwege hun urencontract wel gewoon moeten worden doorbetaald.

Post: ,,We merkten het eind maart/begin april. Door corona zakten de prijzen als een gek, export was er nauwelijks. Om een idee te geven: een flinke tarbot (de handen van Post gaan een meter uit elkaar) deed in de oude situatie 35 tot veertig euro per kilo. Nu tussen de 15 en 20 euro. Hetzelfde zie je bij grote kreeften, dat verhaal hield ook een beetje op omdat restaurants ze niet meer inkochten. Vanwege de malaise zijn de schepen toen een paar weken aan de kade blijven liggen en is door het visfonds en de producentenorganisaties (PO’s) een beroep gedaan op het steunfonds van de overheid. Dat leverde afhankelijk van motorvermogen, tonnage en je vangstverleden voor de vissers een bepaalde hoeveelheid geld op. Dan moet je denken aan bedragen tussen de 2000 en 12.000 euro.’’

Niet normaal

Volgens Post is de stemming onder de beroepsgroep bedrukt en houdt een ieder de moed er in, in afwachting van betere tijden. Vissers zijn wel wat gewend omdat de situatie ieder jaar weer anders kan zijn. Post: ,,Zo’n periode als deze is niet fijn. Het komt de motivatie niet ten goede. Je wilt er lekker tegenaan met zijn allen. Je wilt uren maken.’’ Naar buiten wijzend: ,,Kijk eens wat voor prachtig weer het is. Een visser wil dan de zee op, ik weet er alles van, ik ben zelf visserman geweest. In plaats daarvan ligt de hele haven ligt vol met kotters, dat is echt niet normaal.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen