Nieuw dak AZ-stadion komt eraan: lichtmasten vervangen door LED-verlichting

Impressie van de nieuwbouw.
© Foto AZ
Alkmaar

Het nieuwe dak op het stadion van AZ komt eraan. De club heeft met BAM Bouw en Techniek een akkoord bereikt over de bouw van het dak. Na de nieuwbouw zullen de kenmerkende lichtmasten verdwenen zijn. Zij worden vervangen door LED-verlichting in de dakrand.

Naast het stadion waren deze week de voorbereidingen al begonnen. Zo is het hek rond het trainingsveld, dat naast het stadion ligt, voor een flink deel verwijderd. Zo komt er ruimte voor de bouwmachines en -materialen.

Het nieuwe dak is ontworpen door Zwarts en Jansma Architecten, het bureau dat ook het stadion ontwierp, zo’n vijftien jaar geleden.

Niet klaar bij start nieuwe seizoen

De werkzaamheden zullen ’binnenkort’ starten, meldt AZ, maar zullen niet klaar zijn bij ingang van het nieuwe seizoen. Er zal worden doorgewerkt tijdens de eerste seizoenshelft, maar door tijdelijke voorzieningen te treffen kan AZ gedurende die bouwwerkzaamheden wel in het stadion spelen.

Wanneer het seizoen begint, is overigens nog niet bekend. Vanwege de coronamaatregelen mag er van het kabinet tot 1 september geen betaald voetbal worden gespeeld.

BAM voert de werkzaamheden uit in samenwerking met ASK Romein, gespecialiseerd in staalbouw. Binnen een aantal weken zal worden gestart met de funderingen.

Dak langer

Het nieuwe dak wordt langer dan het vorige dak, dat in augustus vorig jaar voor een deel instortte. Het nieuwe dak wordt vier meter langer. Daardoor zitten meer mensen droog dan voorheen.

BAM is in het verleden ook betrokken geweest bij de Johan Cruijff ArenA, het PSV-stadion, Euroborg, Gelredome en De Kuip.

Impressie van de nieuwbouw
© Foto AZ

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen