Premium

Waterland knijpt oogje dicht op de terrassen, althans ten aanzien van de afmetingen

Waterland knijpt oogje dicht op de terrassen, althans ten aanzien van de afmetingen
Terrassen in Waterland mogen maandag weer open. En ze mogen onder voorwaarden iets groter zijn dan voorheen.
© Foto gemeente Waterland
Monnickendam

De gemeente Waterland knijpt een oogje toe als maandag 1 juni cafés en restaurant hun terrassen weer mogen openen. Niet als het gaat om de coronaregels op het terras zelf, maar wel ten aanzien van de afmetingen ervan. Ze mogen wat groter zijn dan in de vergunningen is vastgelegd, maar ook daar zitten voorwaarden aan.

De gemeente heeft alle horecaondernemers gevraagd om met een plan te komen over hoe ze vanaf maandag weer open willen. Op basis van de tot nu toe ingediende plannen is besloten om soepel om te gaan met de regels ten aanzien van de afmetingen.

Doordat de regel ten aanzien van de onderlinge afstand van anderhalve meter onvoorwaardelijk geldt en ook terrasbezoekers verplicht aan een tafel moeten zitten, kunnen ondernemers veel minder mensen ontvangen op hun terras dan voorheen. Om dat enigszins te compenseren mogen de terrassen wat groter zijn. Ook mogen ondernemers die normaal geen terras hebben, vanaf 1 juni wel wat stoelen en tafels buiten neerzetten.

Maar ook daar zitten wel voorwaarden aan, zo benadrukt de gemeente. Zo moet er voldoende ruimte zijn om de terrassen heen, zodat passanten er nog op veilige afstand langs kunnen en er moet ook ruimte blijven voor hulpdiensten. De horecaondernemer moet zelf met zijn buren overleggen over de tijdelijke uitbreiding en moet er ook zelf voor zorgen dat klanten en medewerkers anderhalve meter afstand houden. De openingstijden van de horeca blijven ongewijzigd.

Uitbreiden mag dus niet zomaar; er moet wel toestemming worden gevraagd van de gemeente en ook de hulpdiensten moeten ermee instemmen. Als er overeenstemming is tussen ondernemer en gemeente, dan wordt zo snel mogelijk een gedoogbeschikking afgegeven. Om welke terrassen het gaat en waar ze komen wordt op de website van de gemeente, www.waterland.nl, bekend gemaakt.

,,De horecaondernemers hebben twee maanden lang de deuren gesloten moeten houden’’, zegt burgemeester Sicko Heldoorn: ,,En ook nu mogen ze binnen niet meer dan dertig gasten ontvangen. Het water staat veel van hen aan de lippen. De gemeente wil ze daarom helpen met waar mogelijk een tijdelijke uitbreiding van hun terras. We geven ondernemers tijdelijk meer ruimte en vragen aan de omwonenden om dat ook te doen.’’

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen