CDA ziet kans om Schellinkhouters toch voorrang te geven bij woningbouw in hun dorp

CDA ziet kans om Schellinkhouters toch voorrang te geven bij woningbouw in hun dorp
Het plan voor de nieuwe woningen op het voetbalveld van Schellinkhout.
© Illustratie gemeente Drechterland
Schellinkhout

Bewoners van Schellinkhout kunnen volgens het CDA toch voorrang krijgen bij de toewijzing van nieuwe woningen die in het dorp gebouwd gaan worden. Volgens de fractie is dit mogelijk als Schellinkhouters samen zelf opdrachtgever worden van de nieuwbouw.

Op de huizen in bungalowpark De Witte Hoeve na, dat van camping feitelijk gewoon een woonwijk is geworden, zijn er decennialang geen nieuwe woningen in Schellinkhout gebouwd. Dit gaat vanaf eind 2021 veranderen. Dan komen er 46 nieuwe woningen op de bestaande velden van de gestopte voetbalclub. Het dorp krijgt bovendien langs de Dorpsweg een nieuw dorpshuis, met een nieuwe school en kinderopvang, een nieuwe gymzaal, en hier nog eens tien nieuwe seniorenappartementen (vijf koop, vijf huur).

De plannen betekenen een grote impuls voor de leefbaarheid van het dorp. Het CDA wil ervoor waken dat louter buitenpoorters de woningen in Schellinkhout in bezit krijgen, waardoor eigen jongeren en ouderen achter het net vissen. Het principe ‘eigen inwoners eerst’ stuit volgens burgemeester en wethouders op juridische belemmeringen. Maar daar neemt het CDA geen genoegen mee. De fractie wil dat Schellinkhouters toch voorrang krijgen voor de woningen op het voetbalveld.

Het CDA zegt contact te hebben gezocht met andere gemeenten om na te gaan hoe zij hier mee omgaan. ‘Hieruit bleek dat de gemeente Schagen dit doet door Collectief Particulier Opdrachtgeverschap actief te promoten en te ondersteunen richting haar inwoners’, schrijft fractievoorzitter Roy Hof in een brief aan het college. Dit Collectief Particulier Opdrachtgeverschap betekent dat een groep bewoners samen opdrachtgever wordt van de nieuwbouw. ‘Hierbij refereren wij graag aan de CPO-projecten in Waarland, Burgerbrug en Warmerhuizen, initiatieven voor en door de eigen gemeenschap, burgerparticipatie bij uitstek. De gemeente Schagen heeft daarnaast aangeboden om opgedane kennis en ervaringen graag met Drechterland te delen’, aldus Hof.

Acht geïnteresseerden

Het CDA heeft ook contact opgenomen met de groep Schellinkhouters die als zogenoemde woonalliantie met de gemeente meepraten over de nieuwbouw. ‘Tijdens onze gesprekken bleek dat de woonalliantie op de hoogte is van het bestaan van CPO-projecten e´n gaf aan dat er reeds acht geïnteresseerden zijn. Bewoners van Schellinkhout willen hun dorp gezamenlijk graag leefbaar houden en bouwen volgens de CPO-methode is hiervoor bij uitstek geschikt.’

Het CDA vraagt het college om in overleg met de woonalliantie te gaan belijken of dit bij de ontwikkeling van de woningen op het voetbalveld mogelijk is, en de bewoners hierbij te ondersteunen. Ook wil de fractie dat het college dit Collectief Particulier Opdrachtgeverschap actief gaat promoten onder de inwoners. Het college moet nog reageren op het pleidooi van het CDA.

Meer nieuws uit West-Friesland