Premium

Ook grote zorgen bij Albertus Perk over komst van 10.000 woningen: ’De verwoesting van Hilversum als tuinstad’

Ook grote zorgen bij Albertus Perk over komst van 10.000 woningen: ’De verwoesting van Hilversum als tuinstad’
Hilversum

Ook de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk heeft grote zorgen bij de plannen van het Hilversumse college om als Sleutelgebied van de Metropoolregio Amsterdam 10.000 woningen bij te bouwen. ’Dit zal een forse aantasting, zo niet verwoesting betekenen van de tuinstad Hilversum zoals architect Dudok die in essentie had aangegeven.’

Dat schrijft voorzitter Erik van den Berg in een brief aan de gemeenteraadsleden. De historische kring richt zich tot de raadsleden omdat zij deze zomer een besluit moeten nemen over de bouwplannen. ’Onze zorgen richten zich op de cultuurhistorische aspecten in dit plan’, aldus Van den Berg.

Volgens Albertus Perk staan 10.000 woningen gelijk aan ’155 torenflats met vijftien bouwlagen of een gelijkwaardig volume aan grootschalige laagbouw’. Op de drie door het college genoemde locaties, Arenapark, Mediapark en Stationsgebied is daar geen plek voor, meent de historische kring. Volgens de kring kan de uitbreiding van Hilversum vergeleken worden met de bouw van de wijk Vathorst in Amersfoort. Een forse dus.

’Uit- of inbreiding is alleen mogelijk als deze passend is vanuit deze historische ontwikkeling en de huidige situatie van onze tuinstad’, zo schrijft Van den Berg. ’De bouw van 10.000 woningen (= 22.000 inwoners) waarvan het plan nu uitgaat, past daarom niet bij het aanzien van Hilversum en vult het ook niet aan. Daarvoor is het té ingrijpend en doet het een aanslag op Hilversum zelf alsook op het omringende landschap’, zo luidt de mening van de historische kring.

Het bestuur van Albertus Perk roept de raad daarom in de brief op om het cultureel erfgoed van Hilversum te koesteren en te verdedigen. En de plannen van het college daarom ’af te wijzen en/of te beperken tot een plan dat tegemoetkomt aan de directe woningbehoefte en economisch noodzakelijke ontwikkelingen, gebaseerd op een toekomstvisie waarin het cultuurhistorisch erfgoed de plaats krijgt die het verdient met behoud van het goede woonklimaat voor alle inwoners.’

Eerder zetten onder meer D66, GroenLinks en Het Cuypersgenootschap vraagtekens bij de plannen.

Meer nieuws uit Gooi