Premium

Opinie: Petitie milieustraat Waterland is hypocriet en je reinste volksverlakkerij

Opinie: Petitie milieustraat Waterland is hypocriet en je reinste volksverlakkerij
Waterlanders willen niet in de rij staan bij de milieustraat in Purmerend. Wel bij de Albert Heijn in die stad.
© Archieffoto Ella Tilgenkamp
Monnickendam

De petitie voor terugkeer van de milieustraat in Waterland werd onlangs door Polderraad Katwoude omschreven als ’stemmingmakerij’. De Polderraad drukte zich mild uit. Veel te mild: de petitie is misleidend, hypocriet en je reinste volksverlakkerij.

Misleidend is de petitie omdat de initiatienemer, het Facebook-platform Politiek Waterland van Mario Hoogendoorn, de suggestie wekt dat de milieustraat een eerste levensbehoefte is voor Waterlanders. Dat ze, om in die levensbehoefte te voorzien, bijna dagelijks, wekelijks, of in elk geval eens per maand, naar Purmerend moeten rijden om daar een uur of langer in de file te staan voor ze hun grofvuil kwijt kunnen.

Niets is minder waar. Er zijn maar heel weinig Waterlanders die maandelijks naar de milieustraat rijden. Nog minder gaan er wekelijks naartoe en er is waarschijnlijk niet één die er dagelijks komt. En bovendien: Waterlanders hóeven helemaal niet naar de milieustraat in Purmerend. Eén telefoontje naar de afvalverwerker volstaat om grofvuil gewoon op te laten halen.

Hypocriet is de klaagzang over de afstand naar Purmerend en de lange wachttijden bij de milieustraat daar. Geen Waterlander klaagt over dat soort zaken als er boodschappen moeten worden gedaan bij de Albert Heijn in Purmerend of Amsterdam-Noord. Toch doen ze dat massaal. En veel vaker dan dat ze naar de milieustraat gaan. Een paar jaar geleden becijferde de grootgrutter dat alleen al die twee supermarktfilialen elke week 100.000 euro omzet genereren van clientèle uit Monnickendam. Klanten uit de andere Waterlandse kernen zijn daarin nog niet eens meegenomen. Voor hen zijn afstand en tijd dus kennelijk helemaal niet zo’n probleem.

Maar het meest kwalijke van de petitie zit hem in de vraagstelling aan potentiële ondertekenaars: wilt u ook dat Waterland zo snel mogelijk weer een eigen milieustraat krijgt? Dat is net zoiets als vragen: vindt u ook dat u meer moet verdienen dan u nu doet? Het antwoord laat zich raden. Over de haken en ogen die kleven aan een terugkeer van de milieustraat wordt in de petitie met geen woord gerept, noch over de financiële consequenties. En die zijn toch best relevant in een gemeente die financieel aan de rand van de afgrond staat. Dus als je mensen vraagt of ze voor terugkeer van de milieustraat zijn, vraag dan ook of ze bereid zijn om daar flink voor in de buidel te tasten.

De petitie is onlangs officieel aangeboden aan de gemeenteraad. Het zou de lokale politici sieren als ze de initiatiefnemer beleefd bedanken voor de moeite, maar er verder geen seconde kostbare vergadertijd aan te besteden.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen