Premium

Frank Laan schildert ’Super Nurse’ met een afwasborstel

1/11
Zaandam

Lege fietsenrekken bij VMBO Compaen in Zaandam. Nog nooit was het hier op een doordeweeksedag zo stil. Geen pubers die elkaar achterna zitten. Hier gebeurt niks. Geen rugzakken waar je over struikelt in de gang. Doodsaai.

Hmm, de poort is open en er wordt gewerkt. Kunstdocent Frank Laan staat met een rode stofjas aan met een afwasborstel verf op een muur in de kantine te spatten. Zeker even de weg kwijt, zo zonder leerlingen. ’Old skool airbrush’. En het werkt. Zijn kunstwerk ’Super Nurse’ is fantastisch!

Frank, haar in een paardenstaart, vingers vol verf, zag het kunstwerk van straatkunstenaar Fake op de televisie bij Beau van Erven Dorens. Een verpleegster met een mondkapje van superman op. ,,Hij had het bedacht tijdens de eerste speech van Rutte over corona. En ik mag het kopiëren voor school. Wij hebben hier ook een zorgafdeling. Dit beeld is iconisch: Che Guevara!’’ Fake maakte het met airbrush bij de NDSM-werf. Frank heeft een klein voorbeeld opgeblazen op de kantinemuur. Met een oude overheadprojector van Mavo de Bark uit Zaandam. Dan werkt airbrush niet. ,,Ik heb van alles geprobeerd om die airbrushspetters vergroot te krijgen, een afwasborstel dat werkt perfect.’’ En daar gaat hij weer. Met de afwasborstel in een bak verf en dan trekt hij met zijn vingers de borstelharen terug en laat ze met spetters terug zwiepen naar de muur. Geen handschoenen aan. Hij voelt graag verf met zijn vingers.

Frank is zelf kunstenaar. Op de andere kantinemuur staat de legendarische golf van Hokusai. De eerste uit een serie van 150. Je zou toch zo weer naar de schoolbanken willen op zo’n school.

Frank praat bijna verliefd over de verpleegster die hij heeft geschilderd. ,,Ze is zo klein’’, meet hij met de hand voor de borst. ,,Maar ze is niet bang. Ze is stoer. Ze heeft een onverzettelijke blik. Een beetje zoals David tegenover Goliath. Ik ga je pakken.’’

Daar gaat ie weer met zijn rode stofjas. Hoppa, flats, spetter. Op de achterkant van zijn stofjas staat ’Doctor Art’. En zo is het!

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen