Zaanse horeca mag open met ’gastheren’ die toezien dat klanten voldoende afstand houden

Zaanstad

De horeca gaat ’gastheren’ inzetten die erop toezien dat klanten voldoende afstand houden. Daarmee komen cafés en restaurants tegemoet aan de eisen die Zaanstad stelt om de horeca ruimte te geven.

Als de horeca het voor elkaar krijgt om anderhalve meter afstand te creëren tussen de personen aan de tafels, kunnen zaken op 1 juni weer open. De ondernemers op de Dam hebben een proefopstelling gemaakt en daar is Zaanstad enthousiast over.

Volgens wethouder Hans Krieger is de horeca zwaar getroffen door tweeënhalve maand gedwongen sluiting en bovendien snakken inwoners ernaar om weer een terrasje te kunnen pakken. „De horeca zorgt voor levendigheid, biedt werkgelegenheid en vervult een sociale functie omdat mensen elkaar ontmoeten.”

Ondernemers met een horecaexploitatievergunning met terras komen hiervoor in aanmerking. Komende week beslist Zaanstad of ook horecaondernemers met een exploitatievergunning zonder terras in aanmerking komen.

Krieger: „De horeca verdient onze steun. Omdat de horeca zwaar getroffen is door de coronamaatregelen gaat het college de ondernemers meer ruimte geven om de bestaande terrassen uit te breiden, daar waar dat veilig kan.”

Bij veel horecazaken staat het water aan de lippen en dreigen faillissementen. Vanaf 1 juni mag de horeca weer open maar door de nieuwe coronaregels kunnen de horecazaken minder gasten ontvangen dan voorheen waardoor het lastig is om de ’normale” omzet te kunnen draaien.

Krieger hoopt dat het voorbeeld van de Dam snel navolging vindt op andere plekken in Zaanstad zodat de bezoekers beter gespreid kunnen worden.

De gemeente roept inwoners op om afstand te bewaren en te voorkomen dat er drukte ontstaat op bepaalde plekken. Krieger: „Dit gaat alleen werken als we ons allemaal aan de regels houden, zowel horeca als bezoekers. Doordat we ons de afgelopen weken goed aan de regels hebben gehouden, hebben we de verruiming per 1 juni ’verdiend’. Laten we dan ook de komende maand ervoor zorgen dat er per 1 juli nog meer mogelijkheden komen. Ik roep dan ook iedereen op om zijn gezond verstand te gebruiken.”

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen