Premium

Bij binnenkomst staart ze je aan vanaf de kansel: vrouwelijk schoon in kerkje van Eenigenburg

Bij binnenkomst staart ze je aan vanaf de kansel: vrouwelijk schoon in kerkje van Eenigenburg
Beeldend kunstenaar Jan Komen uit Schagen exposeert in het kerkje van Eenigenburg.
© Foto-Marc Moussault
Eenigenburg

Bij binnenkomst staart ze je aan vanaf de kansel. De kleine ballerina leunt als het ware over de preekstoel en kijkt het kleine kerkje van Eenigenburg in.

De kleine expositie in het kerkje van Eenigenburg heeft een valse start gehad met het uitbreken van het coronavirus, maar er zijn nog twee maanden waarin bezoekers op afspraak de schilderijen en beelden van Jan Komen (65, Schagen) kunnen bewonderen.

(tekst gaat door onder foto)

Bij binnenkomst staart ze je aan vanaf de kansel: vrouwelijk schoon in kerkje van Eenigenburg
Ballerina op de kansel.
© Foto-Marc Moussault

Aan de muren in de kerk en aan de wanden in het keukentje hangen schilderijen van vrouwen. Vrouwen van verschillende etnische afkomst. Vrouwen in feestgewaden en mooi gekapte haren, zoals een vrouw uit Schagen die oorspronkelijk uit Sri Lanka komt. Vrouwen die verleidelijk kijken zoals Marilyn Monroe of serieus zoals Miriam Makeba, een zangeres uit Afrika.

(tekst gaat door onder foto)

Bij binnenkomst staart ze je aan vanaf de kansel: vrouwelijk schoon in kerkje van Eenigenburg
Precious.
© Foto-Marc Moussault

Ook zijn er beeldjes te zien, zoals de buste van ’Precious’, een Ghanese vrouw die voor Komen model stond en in het kerkje op de piano pronkt. „Ik kijk naar een uitdrukking”, aldus Komen. De vrouwen die hij schildert stralen kracht uit, misschien een zekere trots, ze raken je.

Middeleeuwer

Komen was na de middelbare school aangenomen op de Rietveldacademie, toen zijn vader hem vertelde dat hij onderwijzer moest worden. Aktes halen, een vak leren. Na dertig jaar onderwijs en de invoering van ICT, werd Komen zich ervan bewust een, zoals hij zelf zegt, Middeleeuwer te zijn. „Ik heb helemaal niks met ICT. Ik heb niks met cijfers en statistieken en dat soort dingen. Ik kreeg een burn-out, twee tia’s en had last van tinnitus. Ik stopte in het onderwijs en haalde mijn uitvaartdiploma. Daar vond ik helaas geen werk in. Bij het kamerkoor waar ik zing wees een ander koorlid mij op de teken- en schilder opleiding aan de Wackers Academie in Amsterdam.”

„Het is waar”, zegt Komen. „Wanneer een deur zich sluit gaat er ergens een venster open. Ik heb vijf jaar les gehad in tekenen en schilderen en twee jaar in tekenen en beeldhouwen, wat ik trouwens allemaal even leuk vind.”

Naakt

„Dit is mijn afstudeerproject van het tweede jaar op de Wackers academie”, zegt Komen terwijl hij een schilderij met een vrouwelijk naakt laat zien. Je ziet de vrouw van op haar rug. Een ontspannen pose, licht erotisch, maar verre van aanstootgevend of ordinair. Een vorm van kunst die door de eeuwen heen door menig groot kunstenaar is vastgelegd en in bekende musea aan de wanden hangt. De vraag is of dit een gepasseerd station is. „Dit hang ik hier niet op natuurlijk, dat zou niet gepast zijn, maar ik wilde het je toch laten zien”, zegt Komen. Ook om uit te leggen dat dit bij sommige mensen woede opwekt. „We leven in een angstige tijd. Er worden ruiten ingegooid van galeries wanneer er te veel bloot te zien is, bijvoorbeeld bij de galerie waar beeldend kunstenares Maroesja Lacunes (Tika uit Tita Tovenaar) haar schilderijen toonde. Bloot werd niet gewaardeerd. Ik heb helaas geen oplossing voor dit probleem, het heeft ook een cultureel aspect. Dit is ook 2020.”

Ballroom

Exposeren in Eenigenburg is voor Komen een mooie ervaring. „Ik ken het kerkje goed, ik ben sinds vijftien jaar een enkele keer voorganger. Ik heb altijd al wat met kerken gehad, was er door gefascineerd. Ik was vroeger bijvoorbeeld misdienaar. Ik heb ook geholpen glas in lood te restaureren.”

Komen heeft een rijke en afwisselende voorgeschiedenis. Zo hoorde hij samen met zijn vrouw tot de top ballroom en latin dansers van Nederland. „Ik dans nu nog wel eens voor de kinderen op de buitenschoolse opvang waar ik werk. Haha, ik ben een pluralist. Ik vind zo veel dingen leuk en interessant. Je moet doen, niet aan het einde van het leven zeggen: had ik maar.

Nu het coronavirus roet in het eten gooit is er toch een oplossing gevonden om van de expositie te genieten. In het weekend zal Komen op zaterdagmiddag van één tot vijf in de kerk aanwezig zijn en op zondag van elf uur tot vijf uur. Bezoeken kan alleen op afspraak. Geïnteresseerden kunnen daarvoor contact opnemen met Trudie Tuinstra (0224 - 298101). Op deze manier kan het publiek rustig en met de correcte maatregelen genieten van het vrouwelijk schoon in Eenigenburg.

Bij binnenkomst staart ze je aan vanaf de kansel: vrouwelijk schoon in kerkje van Eenigenburg
Zittende vrouw op de piano.
© Foto-Marc Moussault

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen