Wereldberoemd Hotel Spaander in Volendam vraagt faillissement aan. Komt er een doorstart?

Wereldberoemd Hotel Spaander in Volendam vraagt faillissement aan. Komt er een doorstart?
Art Hotel Spaander
© Archieffoto Ella Tilgenkamp
Volendam

Het sinds 21 maart als gevolg van de coronacrisis gesloten Art Hotel Spaander heeft het faillissement aangevraagd. Overigens hoeft dat niet te betekenen dat de bekende horecagelegenheid aan de Volendamse Dijk ook daadwerkelijk zal verdwijnen.

Hotel Spaander sloot de deuren, ’om de gezondheid van onze gasten en onze medewerkers te waarborgen’, zo staat op de eigen website. Eerder al gingen het restaurant en de pub op slot, geheel volgens de landelijke richtlijnen. Nu, twee maanden later, is het faillissement uitgesproken. Het gaat technisch gezien om Aagje 1 BV, dat Art Hotel Spaander en het Lakeview Festival als merknamen heeft.

Versoepeld

Officieel staan de medewerkers van Spaander nu op straat, maar het is goed mogelijk dat de maatregel is genomen om tijdelijk het personeel niet te hoeven betalen. Op het moment dat de landelijke beperkingen versoepeld worden, zou het hotel een doorstart kunnen maken en de medewerkers weer in dienst kunnen nemen. Twee personeelsleden, die anoniem willen blijven, vermoeden dat het volgens dit scenario zal gaan. ,,Dit is al eerder gebeurd’’, zegt een van hen. Maandag zou het personeel meer te weten komen op een speciaal belegde bijeenkomst.

Uniek zou het dus niet zijn en zeker niet in de huidige coronacrisis. Meerdere horecabedrijven, die de laatste weken ’failliet’ zijn gegaan hebben al laten weten een doorstart te gaan maken.

Curator

Van de Volendamse onderneming was nog niemand bereikbaar voor een reactie. Mr. Michel Moeijes is namens Tanger Advocaten als curator belast met de zaak. Omdat hij deze vrijdag afwezig is op het kantoor in Velsen-Zuid legt zijn collega mr. Salim Hossaini uit: ,,Een doorstart zou kunnen, dat komt vaker voor. Vorig jaar zou ik een dergelijke kans groot hebben geacht. Maar nu, in deze voor bedrijven zware coronatijd, ligt het vaak anders. Het faillissement is woensdagmiddag uitgesproken. Hemelvaartsdag kwam ertussen en voor het weekend zal er nog weinig duidelijk worden. Het hangt allemaal af van wat de exploitant wil. En meestal zijn er meerdere marktpartijen bij betrokken. Er zal worden bekeken hoe het zover is gekomen en welke prioriteiten nu aan de orde zijn. Ik denk dat er pas in de loop van volgende week duidelijkheid over komt.’’

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen