Bekende Enkhuizense Lies Berkheij tikt de honderd aan: ’Lang leven was niet altijd gelukkig, maar wel erg rijk’

Bekende Enkhuizense Lies Berkheij tikt de honderd aan: ’Lang leven was niet altijd gelukkig, maar wel erg rijk’
De honderdjarige Lies, voor velen ’buurvrouw Berkheij’, geniet zichtbaar van haar verjaardag.
© Foto Wouter Boogaard
Enkhuizen

’Zorg dat je erbij komt, bij de marine’, speelt het draaiorgel van Peter Visser op de Oude Gracht in Enkhuizen. Maar de tekst had net zo goed ’Zorg dat je erbij komt, bij de verjaardag van buurvrouw Berkheij’ kunnen luiden. Het is deze vrijdag een komen en gaan van mensen die de honderdjarige - uiteraard van een gepaste afstand - komen feliciteren.

Lies Berkheij-Doedes, wie kent haar niet in Enkhuizen? Geboren en getogen op diezelfde Oude Gracht nummer 87, aan de voet van de Oude Gouwsboom. Daar leerde ze ook haar inmiddels overleden man Willem kennen, die vlak voor de Tweede Wereldoorlog vanuit Glanerbrug gemobiliseerd werd en uitgerekend dáár op wacht gezet werd om de opgeslagen munitie te bewaken.

Na de oorlog woonden ze zeven jaar op de Vissersdijk om er een gezin te stichten. Maar zodra de kans zich aandiende, keerden ze terug naar de Oude Gracht 59, op het hoekje met het Hemeltje. ,,Het huis van mijn grootmoeder, die is hier ook 97 geworden’’, vertelt Lies.

Dik verdiend

Jarenlang was ze zeer actief in het verenigingsleven, ze gymde en zwom tot op hoge leeftijd, zette zich in voor ouderenbond Anbo, collecteerde voor allerlei fondsen en hielp andere Enkhuizers waar dat maar kon. Dat leverde haar in 2003 een dik verdiend lintje op.

Kortom, ze was en ís een graag geziene ’Henkuzer’; dat blijkt ook wel uit de fraai versierde gracht en alle cadeaus, felicitaties en optredens die haar vandaag ten deel vallen. Ze geniet er zichtbaar van.

Het geheim van een lang en gelukkig leven? Ze denkt even na: ,,Nou het is niet altijd gelukkig geweest, verdriet hoort er nu eenmaal ook bij. Maar ik heb het heel goed gehad en veel mooie dingen meegemaakt. Ik heb altijd veel gesport en ik had veel vriendinnen; dan heb je toch een rijk leven? En dat ik op deze deze mooie buurt woon, scheelt natuurlijk ook. Moet je toch eens zien wat ze er vandaag allemaal van gemaakt hebben!’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen