Premium

Fred Damstra: De coolste conciërge van het land met een hart van goud (1955-2020)

Fred Damstra: De coolste conciërge van het land met een hart van goud (1955-2020)
Haarlem

Born to be free, staat er bovenaan zijn rouwkaart. De basisschoolleerlingen van de Koningin Emmaschool in de Haarlemse Vogelbuurt bevestigen deze typering van hun conciërge. Met trots zagen ze Meester Fred in een American Classic cabrio rondrijden. En als hij weer eens zijn bijdrage leverde aan het leerlingenvervoer werd er gevochten om een plek bij Meester Fred in de coolste auto. Natuurlijk werd bij de uitvaart van Fred Damstra dan ook gekozen voor een Amerikaanse Pick-Up om de kist door een groot deel van Haarlem-Noord te rijden.

Het nieuws kwam als een mokerslag, vertelt zoon Anne. ,,Van iemand die meer dan 50 jaar geen dokter of huisarts had gezien, naar iemand die meerdere keren per maand aan tafel bij een specialist zat. Hopend op goed nieuws, wat in eerste instantie ook leek te komen. Het was te verhelpen, maar het zou wel ingrijpend zijn. Met veel moed – want hij zag er tegenop ondanks zijn vastberadenheid – ging mijn vader er tegenaan. Helaas bleek al zeer snel dat dit een strijd was die hij nimmer zou kunnen winnen.’’

Fred, zijn vrouw Patty en de drie kinderen verkeerden in shock toen ze het slechte nieuws van de artsen hoorden. Maar gezamenlijk namen ze het besluit er nog iets van te maken. Fred Damstra had namelijk nog steeds dingen om naar uit te kijken: een kleindochter onderweg, een zomer in de oldtimer stappen om te genieten van het mooie weer, misschien nog een leuk tripje met Patty maken. Op 29 april 2020 kwamen echter aan al die dromen een eind.

Een groot aantal mensen probeerde de familie Damstra een hart onder de riem te steken, vertelt Anne. ,,Dat hij wordt gemist, werd meteen is duidelijk. De hoeveelheid mensen die ons gecondoleerd hebben was echt overweldigend en niet te bevatten. Dan heb ik het nog niet eens gehad over zijn vrienden. Die hebben er een dag van gemaakt die we niet meer kunnen vergeten maar vooral ook niet willen vergeten. Al die gasten met hun ‘American Classic’ bakken en motoren die hem een laatste eer hebben bewezen. Het was werkelijk waar hartverwarmend om te zien hoe geliefd mijn vader was onder de mensen die hij op één of andere manier geraakt heeft.’’

Dochter Michelle vult aan: ,,Hij was een lieve vader met het hart op de juiste plek. Ik koester de momenten die we samen hadden. Het zijn niet alleen onze karakters die op elkaar leken, maar toch echt ook onze oren en voeten. We hebben hier vaak grapjes over gemaakt.”

Directrice Nanda Klaassen van de Koningin Emmaschool gaat haar conciërge ook erg missen: ,,Zonder meester Fred zal de Koningin Emmaschool nooit meer hetzelfde zijn. Fred was er altijd als hij nodig was. ‘Een handige Harry’ hoewel hij er niet altijd zin in had, mopperde dan wat, maar deed het toch. Met een enorm hart voor kinderen, speciaal als ze iets meer nodig hadden. Hij wist meestal de goede toon te treffen met de juiste dosis humor. Ruwe bolster, blanke pit. Een collega die we nooit, maar dan ook echt nooit zullen vergeten!’’

Twaalf jaar geleden maakten de leerlingen van de Koningin Emmaschool al duidelijk dat hun Meester Fred de beste conciërge van Nederland was. Ze nomineerden hem dan ook voor de benoeming tot conciërge van het jaar. Ze gaven de jury mee dat hun Meester Fred niet alleen heel erg cool was, maar ook handig, behulpzaam. grappig en vriendelijk.

Fred Damstra zei dat hij niet zo nodig in de belangstelling hoefde te staan. Maar hij vond het wel geweldig dat de kinderen hem hadden opgegeven. ,,Een heel mooie gedachte’’, zei hij in deze krant. In Haarlem-Noord werd op de dag van de uitvaart die gedachte ondersteund door een groot aantal bewoners die de bijzondere uitvaartstoet zag passeren.

Fred Damstra

Geboren: Haarlem, 6 januari 1955

Overleden: Haarlem, 29 april 2020

Over de doden...

is een rubriek waarin het leven wordt beschreven van onlangs overleden bekende en minder bekende mensen. Weet u iemand die postuum een plek in de krant verdient?

Mail dan naar: redactie@haarlemsdagblad.nl

Meer nieuws uit Haarlem