Premium

Deen helpt aardappelboer uit de puree. Boerenslimheid is de West-Friese supermarkt niet vreemd (Commentaar)

Deen helpt aardappelboer uit de puree. Boerenslimheid is de West-Friese supermarkt niet vreemd (Commentaar)
Astrid Francis met de door haar gestorte aardappelen.
© Foto Jaap van der Pijll

Supermarktketen Deen gaat prat op haar West-Friese wortels. Die wortels worden door lokale boeren geteeld, laat Deen met grote borden in de akker weten.

Maar wat als ze ’niet voorradig’ zijn? Dan laat Deen ze vanuit het buitenland invliegen. Zoals onlangs ook gebeurde met aardappelen uit Marokko.

Tot frustratie van Astrid Francis. Deze boerin uit de Beemster kieperde onlangs een vracht aardappelen voor het hoofdkantoor in Hoorn. Terwijl haar eigen schuur vol (onverkoopbare) aardappelen ligt, maakt Deen mooie sier met piepers uit Marokko, Malta en andere verre oorden. Met haar ludieke en volstrekt begrijpelijke actie heeft Astrid Francis een punt gemaakt. Hoe duurzaam is deze regionaal georiënteerde supermarkt nou eigenlijk bezig?

Op niet mis te verstane wijze heeft zij de vinger op een gevoelige plek gelegd. Want Deen heeft wat uit te leggen. Dat heeft de supermarkt ook gedaan. Voordat een product in de schappen ligt, is er keihard onderhandeld met tussenhandelaren over de prijs. Afspraken worden vastgelegd in contracten en als een van de partijen zich daar niet aan houdt, volgen er juridische procedures die veel geld kosten.

Aan de andere kant is er die consument. Duurzaam produceren oké, maar het mag niet te veel kosten, anders kopen we elders of de goedkopere variant.

Met een spectaculaire verkoopactie helpt Deen nu boerin Francis uit de puree. De supermarkt prijst haar piepers zelfs exclusief aan. Dit onder het motto ’wees loyaal, koop lokaal’. Hulde voor Deen. Dat is boeren slim. Al geeft het wel te denken dat daar zovele stampij voor nodig was.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen