Premium

College Heerhugowaard trekt de knip voor museum Broekerveiling en Oosterdelgebied

College Heerhugowaard trekt de knip voor museum Broekerveiling en Oosterdelgebied
Museum Broekerveiling met op de achtergrond het Oosterdelgebied en een randje Heerhugowaard.
© Archieffoto Hans van Weel
Heerhugowaard

Het college van Heerhugowaard wil 100.000 euro uittrekken voor duurzame initiatieven in het gebied tussen Heerhugowaard en Langedijk. Vooral het museum Broekerveiling en het kwetsbare cultuurlandschap Oosterdelgebied worden bedacht.

’Concreet aan de slag’ willen de twee gemeenten, sinds enige tijd dik verloofd en op weg naar een trouwerij begin 2022. Er ligt een pittige opgave op tafel: het stationsgebied in Heerhugowaard moet uitgroeien tot een modern OV-knooppunt, inclusief plannen voor hoogbouw. Tegelijk ook moet het Oosterdelgebied beschermd en bewaard worden.

Het gebied wordt in de Heerhugowaarder stukken ’de ademruimte in een verstedelijkte omgeving’ genoemd. Er is reden tot zorg: de eilandjes in het gebied zijn kwetsbaar voor verval door afkalving van de oevers. Daarnaast gaat de Amerikaanse rivierkreeft slopend rond. De schade in het gebied moet zo snel mogelijk hersteld worden.

Vijf activiteiten

Het college van Heerhugowaard wil het geld beschikbaar stellen voor vijf activiteiten. Een bedrag van 28.700 euro is bedoeld voor een reddingsplan Oosterdel. Voor elektrificatie van de boten van museum Broekerveiling wordt 20.000 euro uitgetrokken. Eenzelfde bedrag is bedoeld voor verduurzaming van het museum. Daarnaast wordt 16.300 euro uitgetrokken voor een aanvullend onderzoek naar de energetische mogelijkheden van het waterrijke gebied rondom het Stationsgebied en de Langedijker haven. Ook wil het college 15.000 euro beschikbaar stellen voor het ophalen van verhalen in het gebied.

De gemeente Langedijk trok vorig jaar 250.000 euro uit voor de veiling: dit geld is bedoeld voor het verduurzamen van de lighallen, het afmijnlokaal en voor de open en gesloten rondvaartboot. De twee gemeenten willen vol inzetten op een duurzame gebiedsontwikkeling aan weerszijden van het kanaal Heerhugowaard-Langedijk.

Wethouder Nils Langedijk van Langedijk is blij met de Heerhugowaardse ’bruidsschat’. ,,Er is inmiddels het een en ander gebeurd in de wereld. Het museum verkeert in zwaar weer door de terugval van bezoekers. Er moet op korte termijn wat gebeuren. Maar ook voor de langere termijn moeten we doorgaan met plannen maken. De investering van Heerhugowaard draagt daar aan bij.’’

Wethouder Monique Stam van Heerhugowaard ziet al enkele sprekende voorbeelden van grensoverschrijdende samenwerking: de Broekervaart, de Buurtbus en het werken aan een gezamenlijke omgevingsvisie. ,,Het prachtige landschap Oosterdel in combinatie met het museum Broekerveiling dragen mede de identiteit in het hart van de nieuwe fusiegemeente. Naast de toegang tot de moderne stad is het stationsgebied een poort naar het cultuurhistorische landschap.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen