Siem Appel en Piet Laan, die zonder elkaar te kennen een bijzondere band hebben, na 76 jaar herenigd

Het toen nog niet complete gezin Appel, met linksonder Siem.
Purmerend/Benningbroek

Altijd als hij een vrachtwagen van Appel zag rijden, moest Piet Laan eraan denken. ,,Zou dat familie zijn van de mevrouw waar ik ooit bij gezoogd heb?” Inmiddels weet de voormalige Kwadijker het antwoord.

Afgelopen maandag stapte hij op de fiets. Van zijn huidige woonplaats Purmerend zette Piet Laan koers richting Benningbroek, om voor het eerst ’live’ kennis te maken met Siem Appel. Tijdens de oorlog lagen zij samen aan de borst bij de moeder van Appel.

,,De band die we met elkaar hebben is natuurlijk heel abstract”, zegt Laan (76) over zijn leeftijdsgenoot en voormalige buurjongen die hij via het radioprogramma Adres Onbekend heeft teruggevonden. ,,Want we kennen elkaar niet. Dat maakt het apart. Wat ons bindt is dat ik door zijn moeder gevoed ben.”

Zussen

Zijn eigen moeder had geen melk, is hem door zijn zussen verteld. ,,Of te weinig. Ik moest in ieder geval bijgevoed worden. En in oorlogstijd kon je niet zo makkelijk aan andere melk komen.”

En dus bood de buurvrouw van een paar huizen verderop, die ook net een baby gekregen had, uitkomst. ,,Wat later ben ik ook nog naar een moeder in Middelie gebracht. Wagemaker heette dat gezin. Die jongen, die een maand na mij geboren is, ken ik wel.”

De familie Appel had Laan dus nooit meer gesproken. Maar hij heeft wel nog regelmatig aan ze gedacht. ,,Als ik een vrachtwagen van Appel zag rijden, heb ik me altijd afgevraagd of dat familie zou zijn van de mevrouw waar ik ooit bij gezoogd heb.”

Dat is niet zo, hoorde hij tijdens de radio-uitzending van Adres Onbekend. ,,Dat is de katholieke tak”, vertelde Siem Appel. ,,Wij zijn protestants.” Appel wilde op zijn beurt graag weten of Laan, met dank aan de melk van zijn moeder, ook zo’n grote sterke kerel geworden is. ,,Zeker”, luidde het antwoord. ,,Ik ben goed terecht gekomen.”

Het dagboek van Siem Laan, de vader van Piet.
© Foto oudheidkundig genootschap Oud-Quadyk

Tijdens de zoektocht kreeg het radioprogramma de tip om contact op te nemen met Oud-Quadyck. En dat bleek een schot in de roos.

De historische vereniging van Kwadijk bleek een bijzondere bijdrage te kunnen leveren aan de zoektocht naar informatie over Piet Laan.

Margreet Lenstra, bestuurslid van Oud Quadyck, kende hem. En wist bovendien te melden dat de vader van Piet Laan, die toevallig ook Siem heet, een oorlogsdagboek geschreven heeft. En daarin wordt het verhaal over het delen van de moedermelk met buurjongen Siem Appel bevestigd. ,,Het is een heel bijzonder, handgeschreven dagboek”, vertelt Lenstra. ,,En hij beschrijft het met heel veel liefde.”

De inscripties van een aantal van de fragmenten uit het dagboek:

14 maart 1944:

Eindelijk brak de dag dan aan. Door ons zoo lang verwacht. De dag waarop mijn lieve vrouw onzen Piet ter wereld bracht. ’s Morgens eerst naar Purmerend geweest 2 pinken geleverd en een halve dooie kip verkocht voor Leentje f 2. ’s Middags pinkenstal weggesloopt. Koe gekalfd. Schaap [gejongd] en daar begon S. niet goed te worden en onder vliegtuig geronk werd Piet geboren om half 11. Een dikke jongen van bijna 9 pond. Dr Martens heeft hem gewoogen. Als hulp buurvrouw Kok en de baker was Alie Worp. A., L. en N . waren voor een nacht naar Geert buur toe gestuurd die mochten er niet bij zijn als de ooievaar kwam. De sluis nog open. Het water nog steeds hoog. Stil weer.

21 april 1944:

Sijt met kleine Piet naar het consultatie bureau. Hij was 1 ons gegroeid. Nu moet hij 2 x daags bij vrouw Appel aan de borst, daar die teveel heb. Wel een verbond maar het is voor ’t best. ’s Avonds vergadering van de brandassurantie bij C. Groen. Q. de Ruiter afgetreden als directeur. Nelie vroeg naar bed omdat ze Juffrouw uitgescholden had voor ootje tontel en ze had haar sommen niet af.

22 april 1944:

’s Morgens naar Middelie geweest naar H. Plas die was 35 jaar getrouwd. Een pond suiker cadeau gedaan waren er zeer blij mee. Toen controleur voor het veeboekje. Wel een beetje lang geweest daar het niet heelemaal klopte. Wat broodbonnen gegeven toen was de zaak oke. ’s Middags mest naar J. Rus gebracht. Onder melkerstijd ± 1500 vliegtuigen naar Duitschland een geweldig gezicht. Sijt ’s avonds naar J. Plas geweest. Kleine Piet vindt vrouw Appel zeker een goede voedster want hij pakte beste aan. Mooi droog weer wel koud.

Lees ook: Siem Laan en Piet Appel lagen als baby’s samen aan de borst

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen