Premium

Nooit meer eenzaamheid in het hok dankzij Konijnenopvang Hillegom

Nooit meer eenzaamheid in het hok dankzij Konijnenopvang Hillegom
Yvonne Hunink (rechts) en haar rechterhand Irene van der Aar in de opvang aan de Veenenburgerlaan.
© Foto’s United Photos/Toussaint Kluiters

In de bijna vijf jaar dat Yvonne Hunink (56) een konijnenopvang in haar achtertuin heeft, zag ze al een slordige 2800 langoren voorbijkomen. Konijnenopvang Hillegom maakt velen blij. Mensen die een konijn willen. Mensen die juist van een konijn af willen. En niet op de laatste plaats de konijnen zelf. Want dankzij de opvang heerst er nooit meer eenzaamheid in het konijnenhok. Geen Snuffie, Nijn of Flappie gaat er namelijk de deur uit zonder maatje.

Elke dag komen en gaan er konijnen bij de opvang aan de Veenenburgerlaan 23. ,,In 2019 hebben we er zo’n 750 uitgeplaatst. Afgelopen zondag nog veertien’’, vertelt Hunink. ,,Nu is het elk voorjaar wel druk, maar dit jaar overtreft alles. Ik denk dat de corona daarmee te maken heeft. De mensen zijn meer aan huis gebonden, vader heeft meer tijd om een ren te bouwen, de vakantie gaat mogelijk niet door - kennelijk allemaal redenen om er aan te beginnen.’’

De opvang in Huninks riant bemeten achtertuin bestaat uit acht ’flats’ met 24 hokken plus een aantal rennen. Verder is er in geval van nood uitwijk naar de buren mogelijk en heeft vrijwilliger Irene van der Aar een ’dependance’ in haar tuin voor zieke en net geopereerde konijnen. In totaal kan de opvang er maximaal zestig herbergen, maar meestal huizen er zo’n 45 tegelijk. Hunink doet al het werk dat erbij komt kijken niet alleen. Ze krijgt hulp van zo’n veertig vrijwilligers, voor het overgrote deel vrouwen.

Cavia-opvang

De ’omloopsnelheid’ van de konijnen is groot. Gemiddeld zit Flappie een maand in de Hillegomse opvang voordat er een nieuw tehuis voor hem of haar is gevonden.

Hunink werd konijnenopvanger dankzij plaatsgenoot José van der Geest, die jarenlang een cavia-opvang aan de Oude Weerlaan had en hulp zocht toen ze ook een afdeling konijnen op poten zette. „Ik las haar advertentie, juist toen mijn zoon naar de middelbare school ging en ik weer werk zocht. Ik heb vijf jaar bij haar meegeholpen en alles van haar geleerd. Toen José vervolgens om gezondheidsredenen ermee stopte, heb ik besloten in mijn eigen tuin verder te gaan. Maar alleen met konijnen. Met cavia’s heb ik niet zoveel.”

Eenzaamheid

Koppelen is de specialiteit van Yvonne Hunink. Koppelen van konijnen, welteverstaan. Voor elk konijn dat in eenzaamheid wegkwijnt, vindt zij een geschikte vriend of vriendin. „Dat koppelen is een beetje ons uithangbord”, zegt de Hillegomse niet zonder trots. „Mensen die een konijn hebben, kunnen hem of haar bij ons brengen en wij zorgen dan tijdens een korte logeerpartij voor een geschikte partner. Daar zijn we tamelijk uniek in.”

Konijnen zijn groepsdieren, ze horen niet alleen, weet Hunink. „Je kunt het goed zien als van twee konijnen die samen in een hok wonen er één doodgaat. Dan verandert het gedrag van de overblijver direct. Hij of zij beweegt dan bijna niet meer en lijkt wel ziek te zijn. Totdat je er weer een ander konijn bij zet. Dan gaan de oren omhoog en spat de blijdschap er bij wijze van spreken vanaf.” Er gaat bij Konijnenopvang Hillegom dan ook nooit één konijn de deur uit. Tenzij het beestje een maatje wordt van een konijn dat de nieuwe eigenaar al heeft.

Speeddaten

Toch houden niet alle konijnen van elkaar en daarvoor hebben ze bij de opvang zich de kunst van het koppelen eigen gemaakt: een soort speeddaten voor langoren. „We zetten twee konijnen bij elkaar in een grote cirkel van hekjes op neutraal terrein. Dan gaan ze snuffelen aan elkaar, een beetje op elkaar rijden - ja, het blijven konijnen - en binnen een kwartier zie ik eigenlijk al of het gaat slagen. Vervolgens maak je de ruimte steeds kleiner en uiteindelijk, na een paar dagen, kunnen ze samen in het hok en hebben ze een band voor het leven.”

Een voedster (vrouwtje) en een gecastreerde ram (mannetje); dat is volgens Hunink de beste combinatie. „Die gaan elkaar meestal wel leuk vinden en uiteindelijk is het vrouwtje dan de baas. Net als in de echte wereld, haha. Maar soms kunnen de dames kieskeurig zijn, hoor. Ik heb er weleens een gehad, waarbij pas de achtste man die we erbij zetten haar goedkeuring kon wegdragen.”

Nooit meer eenzaamheid in het hok dankzij Konijnenopvang Hillegom
Ze liepen zo’n anderhalf jaar geleden zomaar op straat in Haarlem: Pluk, Fiep, Aagje en Zaza. Vier reusachtige konijnen die zo te zien erg aan elkaar waren gehecht. De vier werden door medewerkers van de Dierenambulance van het asfalt geplukt en naar Konijnenopvang Hillegom gebracht. Sinsdien vervult het kwartet daar de rol van showmodel. ,,We hebben al snel besloten dat deze altijd mochten blijven’’, zegt Yvonne Hunink. ,,Ze waren zo blij met elkaar dat we ze niet wilden scheiden. En niemand wil er vier tegelijk.’’ Voor het viertal is bij de opvang een grote ren gebouwd, die als voorbeeld dient voor de bezoekers. ’Kijk, zo ongeveer moet u ze huisvesten’, luidt de boodschap die iedereen meekrijgt.

Gecastreerd

Wie een konijn bij Konijnenopvang Hillegom ophaalt, betaalt 67,50 euro. Dat lijkt nog een heel bedrag, maar voor dat geld is het beestje door dierenarts Lodewijk Kamps gecastreerd en ingeënt tegen de drie belangrijkste konijnenziektes: myxomatose, RHD1 en RHD2. ,,Lo is heel belangrijk voor ons’’, zegt Hunink over de Hoofddorpse dierendokter. ,,Zonder hem zou deze opvang niet bestaan. Hij castreert - ja, bij vrouwtjes heet dat ook zo, omdat de baarmoeder wordt verwijderd - en vaccineert de konijnen voor een vriendenprijs. Ook is hij onze adviseur.’’

De konijnen belanden bij de opvang omdat mensen er om wat voor reden dan ook afstand van willen doen. Wie een konijn brengt, betaalt 20 euro. „Al met al houden we aan elk konijn iets over en daar betalen we dan weer zaken als strooisel, voer en dierenartskosten van. En we sparen wat. Nee, het is geen handel. Het is niet alleen voor die fantastische hulptroepen, maar ook voor mij puur vrijwilligerswerk. De opvang is een stichting.”

Spanningsboog

Hunink vergewist zich ervan dat haar konijnen goed terecht komen. ,,Als ouders met kinderen hier komen, waarschuw ik altijd dat de spanningsboog in de regel zo’n twee weken duurt. Natuurlijk bestaan er ook kinderen die elke dag weer met liefde en toewijding zo’n beestje verzorgen. Maar wie zulke kinderen heeft, is dus een bofkont. Verder leg ik uit dat een koppel konijnen - aan eenlingen doen we immers niet - zo’n vier vierkante meter ruimte nodig heeft. Nee, we gaan niet bij de mensen thuis controleren of ze zich er aan houden, maar we geven wel het dringende advies mee. Maar de meeste bezoekers komen hier met goede bedoelingen, hoor.’’

Hunink en haar team hebben een groot verzorgingsgebied: de Haarlemse regio, de Bollenstreek, Leiden en omgeving, Haarlemmermeer. ,,Grofweg van Alkmaar tot Gouda wandelen de liefhebbers hier binnen’’, aldus de Hillegomse die als strijder tegen konijneneenzaamheid drie jaar geleden zelfs het NOS Journaal over de vloer kreeg.

Verkoopverbod

Dat dierenwinkels nog steeds konijnen mogen verkopen, stoort haar. ,,We hebben, om impulsaankopen en mogelijk dierenleed daaropvolgend te voorkomen, ooit bedacht dat dat met honden en katten niet meer mag. Waarom zouden we dat ook niet voor konijnen doen?’’

Hunink stapt dan ook altijd in winkels en tuincentra waar konijnen in kleine behuizingen zitten of solo worden verkocht op de uitbaters af. ,,Ik heb al voor elkaar gekregen dat verschillende tuincentra met de verkoop zijn gestopt. Bij Intratuin in Cruquius hebben we een grote ren gemaakt waarin twee konijnen wonen en naar onze opvang wordt verwezen. Ik strijd voor het welzijn van die beestjes. Ze zijn hartstikke leuk en niet voor niets het derde huisdier van Nederland. Alleen we gaan er met z’n allen zo beroerd mee om.’’

Ko & Nijn

Alle konijnen die worden opgevangen worden - met foto - in de computer geregistreerd en krijgen van de medewerkers een nieuwe naam. ,,Mijn computer slaat namelijk op tilt als ik de zoveelste Snuffie of Vlekje invoer’’, zegt Hunink lachend. ,,Alleen als de brengers erop staan dat-ie zijn naam behoudt, veranderen we niets. Ik had laatst nog twee heren over de vloer die vol trots vertelden welke namen ze hadden bedacht. ’De een heet Ko en de ander Nijn, vindt u dat nou niet enig?’, vroegen ze. Ik heb maar niet verteld dat ik dat pas een paar honderd keer eerder had meegemaakt.’’

Een opvang voor konijnen terwijl overal in de wereld zoveel mensen op de vlucht zijn en geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd hebben; is dat nog een gedachte die Hunink weleens besluipt? „Ik begrijp wat je bedoelt”, knikt ze. „Maar er is nu eenmaal ook dierenleed en waarom zou ik daar niet iets tegen doen als ik die mogelijkheid heb? Maar aan de andere kant: toen ik een keer op vakantie in India aan een taxichauffeur uitlegde wat ik deed - ’I give shelter to rabbits’ - en zijn grote ogen van verbazing zag, heb ik de rest maar ingeslikt: ’Never mind, I’m a housewife’.”

Stichting Konijnenopvang Hillegom is gevestigd aan de Veenenburgerlaan 23. De opvang is geopend van dinsdag tot met zaterdag maar vanwege corona momenteel alleen op afspraak. Mailen kan naar info@konijnenopvang hillegom.nl. Telefoon tijdens openingsuren: 06-12155298. De opvang kan nog meer vrijwilligers gebruiken. Meer informatie staat op konijnenopvanghillegom.nl.

Meer nieuws uit Haarlem