Premium

Een dagje uit: plannen, online tickets kopen en alleen huishoudens welkom, geen vriendengroepen

Een dagje uit: plannen, online tickets kopen en alleen huishoudens welkom, geen vriendengroepen
De Efteling.
© Foto ANP
Amsterdam

Eén voor één gaan ze weer open of zijn ze al open gegaan: dierentuinen, attractieparken en musea. Op de bonnefooi er naartoe gaan, kan niet. Voorlopig geldt bijna overal een systeem van online een plek reserveren. Huishoudens zijn welkom, vriendengroepen niet.

De Efteling was woensdag voor het eerst weer écht open, na een paar dagen oefenen met abonnementhouders en familieleden van personeel. Het nieuwe normaal betekent voor het pretpark in Kaatsheuvel dat het voorlopig hoogstens een derde van de maximumcapaciteit qua bezoekers in huis haalt. Bij de start van de kaartverkoop afgelopen maandag ontstonden lange virtuele wachtrijen - op het drukste moment 24 duizend mensen - maar na een aanpassing van het reserveringssysteem is dat probleem inmiddels opgelost. Bedenk goed of je ook écht durft in te stappen in bijvoorbeeld Python of Baron 1898: eenmaal in de wachtrij kun je er niet meer uit.

Artis is - na een geslaagde proef met leden - sinds Hemelvaartsdag voor Amsterdamse dagbezoekers geopend. Er zijn veel aanpassingen, smalle paden zijn bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer geworden. Ook hier: online reserveren is verplicht, bezoekers moeten ook een starttijd aangeven.

Een ander bekend dierenpark - Wildlands in Emmen - gaat maandag open. Directeur Erik van Engelen: ,,Iedereen heeft nu meer dan ooit dagrecreatie nodig na weken thuis te zijn geweest. Maar we blijven ons bewust van de bijzondere omstandigheden waaronder dit gebeurt.”

Dat geldt ook voor Safaripark Beekse Bergen: ook vanaf komende maandag weer open voor iedereen. Afgelopen week mochten abonnementhouders en gasten van de aangesloten vakantieparken al naar binnen.

’Virtuele wachtrij’

Walibi Flevo mikt eveneens op heropening maandag. Het pretpark vraagt niet alleen een online gekocht ticket, bezoekers moeten daarnaast voor de attracties een plekje reserveren in een ’virtuele wachtrij’. Ze krijgen dan een linkje op de dag van bezoek.

In Dierentuin Blijdorp - afgelopen woensdag geopend, voorlopig alleen voor abonnementhouders - lopen stewards met borden rond: ’houd minimaal 1 gorilla afstand’. Niet alleen handig in coronatijd, ook als je ineens oog in oog staat met Bokito.

Met het adagium ’Vermijd drukte’ in het achterhoofd blijft het voorlopig waarschijnlijk prettiger om op een mooie dag een attractiepark, dierentuin of (openlucht-)museum te bezoeken dan het strand of het stadspark. Dat geldt zeker ook voor de - vaak kleinere - dagattracties in de buurt. Het vergt alleen wat meer planning en onderzoek vooraf, vanwege de maatregelen en de bijna overal geldende regel van online kaarten kopen.

In Alphen aan den Rijn is Archeon al open, vogelpark Avifauna mikt op 1 juni.

Speelpark Oud Valkeveen in Naarden ontvangt ook weer open, al meer dan een week. Europa’s grootste speeltuin, de Linnaeushof in Bennebroek - gaat 27 mei open. Sprookjeswonderland in Enkhuizen is er nog niet uit wanneer de deuren weer opengaan.

Dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna is wel open, inmiddels niet meer alleen voor abonnementhouders maar ook voor dagbezoekers. Online reserveren is ook hier de eis. Een uitzondering op die regel is het Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn. Daar is een kaartje kopen bij de kassa nog wel mogelijk.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.