Premium

Zaanstad zet alle wensen even overboord, corona is ook een financiële crisis

Zaanstad zet alle wensen even overboord, corona is ook een financiële crisis
Hans Krieger: Ambities ter discussie stellen.
© foto bart homburg
Zaanstad

De gemeente Zaanstad haalt zich even geen nieuwe plannen in het hoofd, daarvoor is de toekomst te ongewis.

Er is in het stadhuis de afgelopen twee maanden geen tijd geweest om na te denken over nieuwe wegen die Zaanstad in moet slaan. De aandacht was vooral gericht op de coronacrisis en bestrijding van de gevolgen daarvan.

Maar al was die gelegenheid er wel geweest, dan nog was het niet gelukt om de financiële gevolgen van de coronacrisis in te schatten. Bovendien is het einde daarvan nog niet in zicht omdat niet bekend is hoe lang de crisis nog duurt en welke effecten er op lange termijn blijvend zijn.

Volgens wethouder Hans Krieger is wel duidelijk dat iedereen bereid moet zijn om ambities ter discussie te stellen. ,,We moeten ons realiseren dat dit niet alleen een gezondheidscrisis, maar ook een sociaal maatschappelijke en economische crisis is. De wederopbouw, de manier waarop we onze stad vitaal houden, zal de komende jaren onze primaire aandacht moeten krijgen. Dat kan alleen als we gezamenlijk bespreken wat voor ons van belang is in het Zaanstad van na de crisis.”

Zaanstad begint altijd in juni met de voorbereidingen voor het volgend jaar. In de zogenaamde voorjaarsnota wordt een financieel vooruitzicht geschetst en vervolgens geven burgemeester en wethouders aan welke beleidsverschuivingen wenselijk zijn en tenslotte beslist de gemeenteraad. Op grond daarvan wordt de begroting opgesteld.

,,De coronacrisis raakt ons allemaal”, zegt wethouder financiën Hans Krieger. ,,Het heeft een enorme impact op alles waar we in Zaanstad mee bezig zijn en dus ook op de gemeentelijke begroting. Dat blijkt al uit alles wat er de afgelopen periode vanuit de samenleving op ons af is gekomen. Van ondernemers en culturele instellingen tot meer mensen die een uitkering aanvragen door het verlies van een baan. Niet alleen de maatschappelijke, maar ook de financiële impact voor Zaanstad is groot en stelt ons voor een nieuwe uitdaging. De uitdaging om samen met de gemeenteraad naar de toekomst te kijken en te zoeken naar oplossingen.’’

,,Nu hebben we een ’foto’ gemaakt van ons huishoudboekje zodat we weten hoe we er nu voorstaan. Duidelijk was al dat we, zelfs zonder de gevolgen van corona, al een structureel tekort zouden hebben. De huidige situatie maakt het zeker niet makkelijker. Het maken van de juiste keuzes wordt de komende periode enkel belangrijker.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen