Premium

Verdachte gewelddadige woningoverval Zuid-Scharwoude trekt hoger beroep in en gaat zes jaar celstraf toch uitzitten

Verdachte gewelddadige woningoverval Zuid-Scharwoude trekt hoger beroep in en gaat zes jaar celstraf toch uitzitten
Twee van de drie daders van de woningoverval in Zuid-Scharwoude berusten nu in hun straf.
© Archieffoto ANP
Zuid-Scharwoude

De 23-jarige Hamza H. uit België heeft het hoger beroep tegen de zes jaar gevangenisstraf die hem is opgelegd voor zijn aandeel in een gewelddadige woningoverval op 19 juni 2019 in Zuid-Scharwoude ingetrokken.

De man kiest ervoor zijn straf uit te zitten en verzet zich niet langer tegen zijn veroordeling door de rechtbank in Alkmaar. Die bepaalde eerder dat H. en twee mededaders hun slachtoffers bovendien 17.500 schadevergoeding moeten betalen.

Worsteling

De bewoners van een boerderijwoning aan De Swaan kregen ’s nachts ongewenst bezoek van meerdere personen. Toen de destijds 73-jarige heer des huizes ging kijken wat er aan de hand was, ontstond een worsteling en werd hij met een mes in hoofd en borstkas gestoken.

Klemgereden

De inbrekers sloegen met hun voertuig op de vlucht, maar werden op de Westelijke Randweg klemgereden door politievoertuigen. De inzittenden, vier mannen en een vrouw uit België, werden gearresteerd. Twee van hen, een man en vrouw, werden snel op vrije voeten gesteld omdat hun betrokkenheid niet kon worden aangetoond.

Gerechtshof

De andere drie kregen jarenlange celstraffen. Marwan Z. (27), die eveneens zes jaar gevangenisstraf kreeg, handhaaft zijn hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam wel. Eerder legde Sam L. (19) zich al neer bij zijn straf van vijf jaar cel.

Meer nieuws uit Alkmaar