Premium

Behoorlijk Bestuur: ’Raad Bergen houdt rapport onder zich’

Behoorlijk Bestuur: ’Raad Bergen houdt rapport onder zich’
Het gemeentehuis van Bergen. Daar waar ’ergens’ het rapport moet liggen.
© Archieffoto
Bergen

Het rapport van kwartiermaker Theo van Eijk over de bestuurscultuur in Bergen wordt waarschijnlijk voorlopig niet door de gemeenteraad openbaar gemaakt. Het staat in elk geval niet op de agenda voor de raadsvergadering van donderdag aanstaande. Reden voor Behoorlijk Bestuur Bergen om het rapport in een persbericht naar buiten te brengen.

,,Ook Behoorlijk Bestuur Bergen heeft op onderdelen van de rapportage van de kwartiermaker best zaken aan te merken, maar dat neemt niet weg dat zijn rapportage eerst ter openbare kennisneming moet worden gebracht’’, meldt Koos Bruin in een verklaring. ,,Zodat ook inwoners en belangenbehartigers van inwoners zich er een eigen onbevangen oordeel over kunnen geven waarna de politiek zich daaraan kan voeden. Vandaar toch deze bekendmaking door Behoorlijk Bestuur Bergen.’’

In het rapport doet Van Eijk onder andere de volgende adviezen aan het college: ’Treed op als een collegiaal college en schaf wijkwethouderschap af; breng alleen voorstellen naar het college die op breed draagvlak in gemeenteraad en samenleving kunnen rekenen.’

Vertrouwen

Aan alle politici doet hij de aanbeveling op elkaar te vertrouwen, maar ook ’op de kennis en kunde in de samenleving’. En: ’Organiseer de stem van de zwijgende meerderheid middels digitale participatie-instrumenten’.

Ironisch genoeg staan ook de volgende aanbevelingen in het rapport: ’Schaf aparte coalitie- en oppositievergaderingen af en spreek af alle besprekingen gezamenlijk en in het openbaar te doen’. En: ’Communiceer open, helder en transparant’. En: ’Communiceer elke stap van beleid- en besluitvorming’.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen