Premium

Oliehandel Havenstraat Zaandam mag misschien toch blijven, maar bevoorrading moet via het water

Oliehandel Havenstraat Zaandam mag misschien toch blijven, maar bevoorrading moet via het water
© Archieffoto
Zaandam

Oliehandel Van Megen in de Havenstraat in Zaandam kan blijven waar hij is, als de bevoorrading via het water gaat en niet meer met vrachtauto’s door de woonbuurt.

Bewoners van de Havenstraat willen van het bunkerstation af. Niet omdat dat direct hinder oplevert, de pijn wordt veroorzaakt door vrachtwagens die olie komen brengen. De trucks moeten de smalle Havenstraat bijna helemaal afrijden, dan wordt er olie overgepompt en begint de chauffeur aan een tweede rit door de straat.

Het is een jarenlange ergernis, die urgenter is geworden omdat er op het Hembrugterrein ateliers moeten komen die binnen de geluidszone van de oliehandel vallen. De Raad van State bepaalde vorig najaar dat die ontwikkeling niet door mag gaan.

Zaanstad was al op zoek naar een alternatieve plek voor Van Megen, maar daar was nu ineens meer haast bij.

Die plek is gevonden bij de Gerrit Bolkade. Daar zou Van Megen zijn binnenvaartklanten kunnen bedienen. Voor recreatievaart zou hij met een kleiner station bij de Havenstraat aanwezig blijven. Dat staat in een recente brief van wethouder Wessel Breunesse aan de gemeenteraad genoteerd als scenario 1.

Scenario 2

En dan is er dus ook een scenario 2. Dat houdt in dat het bunkerstation blijft waar het is, maar de bevoorrading voortaan over water verloopt. Dan is er geen vrachtverkeer meer, verplaatsen activiteiten zich naar de andere kant van de oliehandel en is er minder lawaai en hinder.

Breunesse gaat nu de bewoners en Van Megen vragen wat zij van die oplossing denken.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen