Premium

Gratis bier tappen op de aanhanger en zingend het dorp door, ’t Zand loopt zich warm

Gratis bier tappen op de aanhanger en zingend het dorp door, ’t Zand loopt zich warm
Melvin van Hurck (geel shirt) deelt uit.
© Foto Marc Moussault
’t Zand

In voetbaltermen heet het een warming-up. De voorbereiding op het echte werk. Café De Jonge Prins ging donderdag ’t Zand door met muziek en gratis bier om vooruit te lopen op de versoepelde maatregelen voor de horeca en sportverenigingen. Normaal zou er op Hemelvaartsdag een voetbaltoernooi in het dorp plaatsvinden.

Het Hemelvaarttoernooi is een begrip in ’t Zand. Zodra de sportieve prestaties zijn geleverd op het voetbalcomplex van organisator Geel Zwart, wil de derde helft nog weleens gespeeld worden in De Jonge Prins. Het café, sinds kort met restaurantfunctie, is alleen al weken dicht voor gasten. Geen derde helft dus, maar dat geldt net zo goed voor de sportieve prestaties. Die zullen allebei tot 13 mei 2021 moeten wachten. Als alles volgens planning gaat, vindt dan de 36ste editie van het toernooi plaats.

En toch. Hoe mooi zou het zijn om de inwoners van ’t Zand toch een beetje van die sfeer rondom het voetbaltoernooi te laten genieten? Met die vraag speelde eigenaar Melvin van Hurck van De Jonge Prins al een tijdje. ,,Je wilt ook gewoon een beetje in beeld blijven bij het dorp”, stelt hij.

Zijn partner Manon en hij laten sinds het coronavirus zijn intrede deed dagelijks daghappen afhalen bij het café/restaurant. Waarom zouden ze dit keer niet gaan bezorgen? En dan geen daghappen, maar gewoon biertjes. Zoals die elk jaar aan de lopende band worden geschonken tijdens het Hemelvaarttoernooi. Alleen dit keer zonder dat mensen ervoor hoeven te betalen.

En zo stond Van Hurck donderdag achter de bar op een aanhanger. In een rustig tempo sleepte een grote auto hem voort door het dorp. Zonder muziek geen gezelligheid, dus ook dat was geregeld. Zanger Tom Haver meldde zich om een paar nummertjes te doen, terwijl dj Danny Gouda ook zijn aandeel had. Danny draaide zijn plaatjes vanaf het dak van de grote auto, de zogeheten ’Beatrover’. Met veiligheidsgespen zat hij vast aan de reling van het ’podium’.

De Beatrover stond nog op het pad bij De Jonge Prins, toen de eerste deuntjes al te horen waren. Haver hoefde ’Ik meen het’ van André Hazes maar in te zetten of twee voorbijgangers in sportkleding staken hun handen vrolijk in de lucht. De eerste ’klant’ voor een biertje was niet moeilijk te vinden. Toen de aanhanger goed en wel was aangesloten, stopte er gelijk een voorbijganger met zijn fiets. Van Hurck zette de biertjes in een geïmproviseerde bierhouder met plek voor vijf plastic bekers. Zo lukte het hem telkens aardig om anderhalve meter afstand te houden.

Met die grote auto, muziek door de speakers en een biertap op een aanhanger trok De Jonge Prins flink de aandacht. Van kinderen die langs fietsten. Van ouderen die buiten zaten bij zorgcentrum de Zandstee. Van mensen die in hun tuin zaten aan de Kanaalkade.

,,Het is onwijs positief ontvangen”, constateert Van Hurck. ,,Je krijgt hier energie van. Je bloed begint weer te stromen. Hier leef je eigenlijk voor als ondernemer. Als je dan allemaal lachende gezichten ziet, gaat je hart daar sneller van kloppen.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen