Premium

Bloemendaler viert honderdste verjaardag: ’We wachten nog even met mijn eigen Hemelvaart’

Bloemendaler viert honderdste verjaardag: ’We wachten nog even met mijn eigen Hemelvaart’
Daniël de Jong geniet van een aubade.
© Foto United Photos/Paul Vreeker

Bloemendaal Stralend tussen de vele boeketten, cadeaus en ontelbare kaarten, genoot Daniël de Jong op Hemelvaartsdag in zijn appartement in Bloemendaal van zijn honderdste verjaardag. ,,Wat mooi, he? Het is een bijzondere dag, die er eigenlijk heel anders uit had moeten zien.’’

,,We zouden feest vieren in het Dorpshuis, hier om de hoek, maar door corona mag er geen bezoek komen, mogen we geen handen geven of knuffelen en mag ik zelfs mijn eigen dochters Sonja, Danny en Yolanda niet eens kussen’’, aldus de honderdjarige. ,,Dat vind ik echt jammer; het is een gekke tijd die de hele wereld raakt. Toch maak ik me geen zorgen, we maken er maar het beste van. Het is vandaag Hemelvaartsdag, maar ik heb me voorgenomen voorlopig nog even te wachten met mijn eigen hemelvaart.’’ Hij geniet van alle aandacht en vertelt honderduit over zijn rijke verleden.

De Jong is geboren in Amsterdam. ,,Net na de oorlog was de woningnood heel groot. Mijn vrouw Renske en ik zijn toen naar Alkmaar verhuisd en na tien jaar weer teruggekeerd naar Amsterdam. We hebben vervolgens 42 jaar op het Marnixplein in Haarlem gewoond boven de Nutsspaarbank, waar ik filiaalhouder was. Toen mijn vrouw in 2008 overleed was het huis al snel te groot. Toch heeft het tot 2017 geduurd voordat ik de stap naar deze prachtige plek gemaakt heb. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin, er wonen veel fijne mensen.”

Ook de auto ging drie jaar geleden de deur uit. ,,Je moet accepteren dat je niet meer kunt blijven doen wat je altijd deed. En nu heb ik een scootmobiel en kom ik toch nog waar ik wil.”

Geluksvogel

,,Weet je wat het grootste nadeel van oud worden is? Je verliest zoveel lieve familieleden en vrienden om je heen. Ik realiseer me dat ik een grote geluksvogel ben. Ik voel me niet anders dan toen ik tachtig werd; ik voel me fit, heb veel interesses en ga er graag op uit. Hopelijk kan ik dat nog lang blijven doen. Mijn feest vieren we dan maar als ik 101 word; dat is ook een mooie leeftijd.”

Aubade

Dochter Sonja van der Putte kijkt terug op een meer dan geslaagde dag. ,,Het was fantastisch. Prachtig weer, heel veel verjaardagsbezoek – op afstand natuurlijk. Ook de burgemeester is langs geweest. Pieter Bakker heeft onder het balkon een aubade gebracht aan mijn vader met gitaar en liedjes uit de vijftiger jaren. En wij hebben op het balkon gedanst. Hij genoot ervan!”

Meer nieuws uit Haarlem