Premium

Hoera, zwembad De Zien is coronaproof: ’Als het hier niet was opengegaan was ik in het Uitgeestermeer gedoken’

Hoera, zwembad De Zien is coronaproof: ’Als het hier niet was opengegaan was ik in het Uitgeestermeer gedoken’
Eindelijk is De Zien weer open.
© Foto Heleen Vink
Uitgeest

Het was een beetje onwennig bij binnenkomst; met pijlen, stukken afzetlint en andere aanwijzingen is De Zien ’corona-proof’ gemaakt. Het maakt de bezoekers niet veel uit. Die zijn ’heel blij’ dat ze in het Uitgeester buitenbad weer lekker hun baantjes kunnen trekken. In het recreatieve deel vermaakt de jeugd tot 12 jaar zich opperbest met de ’buis’ of een skippybal.

Na 25 minuten stapt An het water uit. Met haar 83 jaar behoort ze tot de één van de oudste trouwe klanten van De Zien. „Ik ben hier in 1968 komen wonen. Een jaar later nam ik een abonnement en niet veel later werd dat omgezet in een kaart voor het hele gezin. Met drie kinderen hebben we hier veel tijd zomerdagen doorgebracht.”

Het aantal baantjes dat ze vandaag heeft afgelegd weet An, met mooie witte badmuts en zonnebril op, niet. „Ik denk 25 minuten. Ik ga het weer een beetje opbouwen. Vandaag zwom ik alleen, maar vanaf morgen ga ik met een vaste groep vriendinnen reserveren om 9 uur.”

Alternatief

Monique en Suzanne uit Beverwijk hebben een andere reden om in beweging te komen. „Onze sportschool is nog dicht. We wandelen, fietsen en doen mee aan ’Nederland in beweging’ op televisie. Dit leek ons een goed alternatief. En heel eerlijk, het is goed te doen”, laten beide vriendinnen weten.

Waarom ze juist naar Uitgeest zijn gekomen klinkt plausibel. „De stranden zijn toch al dicht en buiten zwemmen is heerlijk. Zeker met dit weer van vandaag.”

Voor toezichthouder Willem is dit derde jaar dat hij het werk doet. „Ik had het seizoen al als verloren beschouwd. Dat de bezoekers in rondjes zwemmen is overzichtelijk en vrij rustig vergeleken met de normale situatie”, vertelt hij enthousiast.

Er zijn drie grote vakken in het tien banen brede zwembad. Willem legt uit: „In het midden liggen de snellere zwemmers. Kijk maar.” En inderdaad, een fanatiek borstcrawlende man zwemt zonder stoppen zijn baantjes, alsof een haai achter hem aan zit. „Links en rechts zijn de gedeeltes voor de langzamere zwemmers.”

Susan is net klaar met haar twintig baantjes. „Ik vind het heerlijk. Ik kom hier al 51 jaar en was vroeger lid van zwemclub AZU. Vroeger had ik zelfs het winkeltje hier. Als het hier niet was open gegaan, was ik in het Zwaansmeer of Uitgeestermeer gedoken.”

De rust in het grote zwembad wordt af en toe verstoord door een ijzige gil uit het recreatieve deel. De jeugd tot 13 jaar is namelijk aan het ’buizen’. Yermaine is tot op heden de ’koning’. Hij zit in het midden en ziet zijn vriend Steef op zich af komen. Behendig bewegen de jongens over de gladde balk – met plastic omhulsel – naar elkaar toe. Met een beenbeweging ’veegt’ Yermaine Steef het water in en wint de ’battle’.

Waarom beiden zo goed zijn is simpel: „Het is vooral veel oefenen. Vallen en opstaan”, lachen beide vrienden voor ze de strijd weer aan gaan met nieuwe tegenstanders.

Volgens ’huismeester’ Anneke Metselaar verloopt alles prima. „Mensen kunnen reserveren. Maximaal dertig zwemmers en veertig jongeren tot 12 jaar laten we een uur toe. Daarna maken we een half uur schoon.” Zwemmen in coronatijd is anders dan normaal. Wil je een plekje? Reserveer deze dan.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen