Hemelvaartsdag voor Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge een dag van dilemma’s. ’Ik gun iedereen eindelijk een mooie dag. En ik zit met angst...’

1/2
Alkmaar

Het was een rare dag voor Piet Bruinooge, de voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. „Een dag van dilemma’s. Je gunt iedereen geluk, eindelijk een mooie dag. Ik snap dat het druk is, maar ik zit nog wel met een angst.”

„De hele dag werd ik op afstand benaderd door collega’s uit omliggende gemeenten. Dit is er aan de hand, dat dreigt er, wat zullen we doen? Ik moet dan een besluit nemen, maar ik blijf natuurlijk afhankelijk van de informatie uit de gemeenten. En zo hebben we besloten om de kustdorpen van Bergen bijvoorbeeld niet af te sluiten. Het was er druk, maar beheersbaar. En als het dorp vol staat met auto’s, gaan bezoekers vanzelf weer terug.”

De Boet

Ja, het was op sommige plaatsen té druk, geeft hij toe. „Zoals op het Bolwerk in Alkmaar. Of bij de kust van Callantsoog of Castricum. En bij tuincentrum De Boet in Hoogwoud. Dat kon gewoonweg niet en daar zijn aanmaningen, waarschuwingen uitgedeeld. Niet alleen bezoekers hebben een verantwoordelijkheid, ook ondernemers hebben die.”

„Maar over het algemeen was het druk, maar beheerst en beheersbaar druk. En toch blijft het een fragiel evenwicht tussen de regels rond corona in acht nemen en de mensen laten genieten.”

150 bootjes in Noorderplas

Handhaving en politie zijn gisteren maximaal ingezet. Er is, voor zover hij weet, geen bekeuring uitgedeeld. Ook niet op de Noorderplas in Langedijk, waar naar schatting 150 bootjes ronddobberden. Druk bemand en soms aan elkaar gekoppeld. En er was geen handhaving of politie te zien, volgens aanwezigen. „In eerste instantie moet de betrokken gemeente daar over beslissen. Maar we moeten ons goed realiseren dat handhaving ook een verdeling van schaarste is. We leven niet in een politiestaat”, zegt Bruinooge beslist.

Boetes

„Ik heb gewoonweg geen zin om voortdurend boetes uit te delen. We gaan het ook niet redden met bekeuringen. We gaan het redden als de mensen hun verantwoording nemen. Als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. 95 procent, en misschien wel 98 procent van de mensen doet dat ook. Zorg er alsjeblieft met z’n állen voor dat we ons aan de afspraken houden. Ik wil geen tweede lockdown, niemand wil een tweede lockdown. Dus alsjeblieft...”

Meer nieuws uit Alkmaar