Premium

Alzheimerafdeling neemt film met tips op voor mantelzorgers: ’Op deze manier proberen we contact te houden’ [video]

Alzheimerafdeling neemt film met tips op voor mantelzorgers: ’Op deze manier proberen we contact te houden’ [video]
Gespreksleidster Elsbeth Holtz interviewt De Boer.
© Foto schermafbeeldingen video
IJmond

Fysieke Alzheimer trefpunten zijn sinds half maart niet meer mogelijk. Maar de vraag naar informatie, tips en kennis is vanuit de doelgroep gebleven. Misschien zelfs nog wel vergroot. Dus besloot de Alzheimerafdeling Midden-Kennemerland ’eens gek te doen’ en een video trefpunt op te nemen.

„Zolang we geen trefpunten hebben, proberen we het contact op deze manier in stand te houden”, aldus voorzitter Marianne Hekman. Bij trefpunten, ook wel cafés genoemd, komen mensen met dementie en hun naasten maandelijks samen om informatie over dementie en ervaringen uit te wisselen.

Afdeling Midden-Kennemerland, onderdeel van Alzheimer Nederland, beslaat het gebied van Alkmaar tot Haarlem, waarbij in de hele IJmond regelmatig ontmoetingen plaatsvinden.

„Mensen met dementie, die thuis wonen, zijn aangewezen op dagopvang, maar die is natuurlijk ook dicht. Dat is triest. Voor de naasten is de situatie ook beroerd, want die zitten de hele tijd met iemand met dementie in huis. Dat is een zware klus. Wij vinden het daarom belangrijk om de thuiswonende groep te ondersteunen met advies en om ze een hart onder de riem te steken.”

Tips

Het idee van de korte film is om naasten en mantelzorgers tips te geven hoe om te gaan met iemand met dementie, nu de dagopvang is weggevallen. In de vijftien minuten durende video, door IJmond Nieuws gemaakt, spreekt Elsbeth Holtz, gespreksleidster bij het Alzheimer Café in Heemskerk en Uitgeest, met Ilona de Boer van Dagbesteding Thuisbij in Uitgeest. „De dames zitten aan een kopje koffie bij het raam en geven verschillende tips.”

Zo’n tip is bijvoorbeeld om mensen met dementie te activeren iets te ondernemen. „Sommigen hebben de neiging om in nietsdoen te vervallen. Die gaan zitten en blijven zitten. Als mantelzorger kan je dat doorbreken door ze een dagelijkse beleving te bieden. Je kan bijvoorbeeld met elkaar het huishouden doen of samen de planten water geven. Zo verleid je iemand om toch te bewegen en invulling te geven aan de dag.”

Hekman hoopt in september weer fysieke trefpunten te kunnen organiseren. Tot die tijd wil ze het liefst nog twee keer een video trefpunt opnemen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen