’Ga niet meer naar de kust!’. Voorspelling en vrees komen uit: files naar de kustdorpen. Bootjesverhuur Alkmaar compleet uitverkocht, 150 bootjes op de Noorderplas in Langedijk

Het is druk op de Noorderplas in Langedijk. Vanmiddag waren er naar schatting zo’n 150 bootjes.
© Foto Mediahuis
Bootjes op de gracht langs het Waagplein in Alkmaar.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Vaardrukte op het Verdronkenoord in Alkmaar.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Anderhalvemeterzonnebaden op het strand van Hargen aan Zee.
© Foto Mediahuis
De lagune bij Camperduin. Stranddrukte in coronatijd.
De lagune bij Camperduin. Geen overvol strand.
© Foto Mediahuis
De parkeerplaats bij Hargen aan Zee stroomt mondjesmaat vol. Op het strand is het rond het middaguur al druk, vooral ook omdat menigeen op de fiets komt.
© Foto Mediahuis
1/7
Alkmaar

Het water heeft vandaag een onweerstaanbare aantrekkingskracht op het publiek. De voorspelling komt uit, de vrees wordt werkelijkheid: de aangename temperatuur leidt tot afgesloten strandroutes en uitverkochte bootjesverhuurders. ,,In Egmond aan Zee is geen parkeerplaats meer vrij, voor zowel auto’s en fietsers’’, aldus een woordvoerder van de gemeente Bergen. ,,Maar het is daar gezellig druk en we zien geen reden om daar af te sluiten.’’

Al rond het middaguur werden de toegangswegen naar het strand van Castricum afgesloten. Handhavers hielden het verkeer, met name auto’s en fietsers, tegen bij de rotonde aan de Zeeweg. Dat gebeurde nadat al iets eerder stranden in Wijk aan Zee, Zandvoort en Bloemendaal ’vol’ werden verklaard. Parkeerplaatsen waren volledig bezet.

Lees ook: Stranden Wijk aan Zee en Castricum lopen vol, gemeenten sluiten diverse toegangswegen af

Ook in Bergen aan Zee is de grens bereikt. ,,Afsluiten gebeurt pas in het uiterste geval, als de situatie niet meer beheersbaar is en de veiligheid in het geding komt’’, aldus de woordvoerder. ,,Het is wel enorm druk en we roepen daarom iedereen op niet meer naar de kustdorpen van Bergen te gaan.’’

Bij Hargen aan Zee lijkt het mee te vallen. Het is beheerst druk op het strand. De grote parkeerplaats is half vol, ook al omdat menigeen met de fiets naar de kust is gereden.

Op een aantal wegen naar de Noordzeekustplaatsen stonden files van veertig minuten. Menigeen dacht vanochtend op tijd naar het strand te kunnen gaan, maar aangezien velen dezelfde gedachte hadden, liep het spaak.

Bootjes

Bootjesverhuurders in Alkmaar hebben een goeie dag. Menigeen is uitverkocht en dat is te zien op de grachten en andere wateren in Alkmaar.

Vanochtend om negen uur ontstond de run op de bootjes. Bij Alkmaarse Bootjes Verhuur waren alle 35 beschikbare vaartuigen al voor het middaguur geboekt. ,,Het gaat super vandaag’’, aldus een woordvoerster. ,,Het is ook zo’n beetje het enige wat mensen in deze coronaperiode kunnen doen natuurlijk.’’

Ronduit druk is het vanmiddag op De Noorderplas in Langedijk. Geef Langedijkers wat vrijheid en ze nemen die: er waren naar schatting zo’n 150 bootjes op het water te zien, met daarop vooral jongeren. Van politie of boa’s leek geen sprake te zijn.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen