Premium

Exotische vogel gespot in Purmerendse binnentuin Woonstate Passtoors

Exotische vogel gespot in Purmerendse binnentuin Woonstate Passtoors
Rianne te Kaat legt de laatste hand aan het verjaardagscadeau voor Joop ten Klei.
© Foto Erik Rietman
Purmerend

De grootste passie van Joop ten Klei is vogels spotten. Op zijn 79e verjaardag wordt de bewoner van Woonstate W.C.J. Passtoors verrast met een 3D kunstwerk, waarin een ijsvogel de hoofdrol speelt.

„Dit is fantastisch, net echt!”, glundert de jarige job terwijl straatartiest Rianne te Kaat uit Kampen de laatste hand legt aan het kunstwerk in de binnentuin van het appartementencomplex. „Ik bestudeer graag vogels omdat ze zo grillig zijn. Elke vogel heeft z’n eigen trekjes. De ijsvogel steekt overal met kop en schouder bovenuit, door schoonheid en snelheid. Je kunt het bij het kijken naar vogels zo gek niet bedenken waarvoor je allemaal aandacht kunt hebben.”

De 3D ijsvogel werd gekocht door DM Impressions uit Purmerend. „Rianne bood Stichting Kankervrij (KiKa) aan om een 3D kunstwerk te maken dat tijdens Koningsdag verkocht kon worden op de KiKa vrijmarkt”, vertelt dochter Jacqueline ten Klei, werkzaam in het familiebedrijf. „Met daarbij het verzoek om het kunstwerk uit te voeren in een omgeving waar mensen noodgedwongen aan huis gekluisterd zitten en geen, of weinig bezoek kunnen ontvangen. De mensen in Woonstate wonen zelfstandig en zijn vrij om te gaan en te staan. Door corona zitten ze alsnog aan huis gekluisterd. De vrijmarkt ging niet door. Omdat wij KiKa een warm hart toe dragen, hebben we het kunstwerk alsnog gekocht.”

In overleg met de kinderen Jacqueline, Gert-Jan en Martijn krijgt de straatartiest de opdracht het kunstwerk uit te voeren in de vorm van een ijsvogel. „Mijn vader weet echt alles van vogels. We brachten in onze jeugd heel veel weekenden op Texel door”, vertelt Gert-Jan. „Mijn vader werkte hard, de boot was zijn verlossing van het werk. En het eiland kent prachtige natuurreservaten. Met z’n drieën werden wij op zaterdagmorgen om zes uur op pad gestuurd met een boswachter. Als kind besef je niet dat juist tijdens die ochtenden de interesse voor de natuur is opgewekt. Als ik nu met mijn dochter door een bos loop en in de toppen van een boom een specht of een koekoek hoor en het verschil weet te duiden, ben ik hem er met terugwerkende kracht dankbaar voor.”

Twee dagen lang werkt de kunstenares aan het project in de Purmerendse binnentuin. Aan het einde van de woensdagmiddag mogen alle bewoners een voor een met het kunstwerk op de foto bij fotograaf Mieke Kuiper. Namens Joop maakt DM Impressions van deze foto’s setjes ansichtkaarten, die de bewoners naar familie en vrienden kunnen versturen.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen