Premium

Stickers plakken en lijnen trekken: Musea maken zich klaar om weer open te gaan. ’Het is wel puzzelen’

1/4
Den Helder / Schagen

De musea in de regio bereiden zich voor op heropening op 1 juni. Museum Vreeburg in Schagen wil een maand later open gaan.

,,We zijn blij dat we weer open kunnen”, zegt directeur Kees Boelema Robertus van het Marinemuseum. ,,We willen stapsgewijs de komende weken delen van het museum klaar maken voor bezoekers. Dat begint met het torengebouw en de onderzeeboot Tonijn. Het is wel puzzelen hoor. Dan gaat het om materieel, zoals waar komen de stickers, saniteitspompen en de belijning om het complex veilig te maken voor bezoekers en medewerkers. Ook zijn we aan het uitrekenen hoeveel mensen per ruimte zijn toegestaan. Ik denk dat er enkele tientallen mensen tegelijk in het torengebouw mogen. De onderzeeboot is weer een ander verhaal. Daar is de ruimte natuurlijk zeer beperkt.”

Qua bezetting van vrijwilligers moet er nog wel wat gebeuren meldt Boelema: ,,Een deel van onze vrijwilligers zit in de risicogroep van mensen van zeventig jaar en ouder. Ook hebben we medewerkers die elders wonen en met het OV naar het museum moeten kunnen komen. We gaan langzaam opschalen en kijken hoe het dan gaat.”

Verlies

Normaal gesproken trekt het Marinemuseum 90.000 bezoekers per jaar. ,,Dat worden er nu veel en veel minder. We hangen onder de stichting Defensiemusea. Die is in gesprek met Defensie en de huurbazen over hoe we met het verlies aan inkomsten moeten omgaan. We scoren altijd het meeste bezoek in het hoogseizoen. Nu moeten kijken hoe het toerisme zich ontwikkelt. Komen de Duitse toeristen wel? Vervolgens handelen we naar bevindt van zaken.”

Ook het aan de andere kant van Willemsoord gelegen Reddingmuseum Dorus Rijkers is met de heropening op 1 juni bezig. Directeur Jan de Ruiter: ,,We zitten te wachten op de ’strepenplakker’. Begin volgende week worden de vloeren schoongemaakt zodat de belijning er op geplakt kan. De routes zijn al bedacht en worden dan uitgezet. We gaan uit van 10 vierkante meter vrije loop per bezoeker. Ik denk dat we dan dertig tot vijftig personen toegang kunnen verlenen.”

Ganzenpas

Het museum gaat met tijdslots werken: ,,Bezoekers dienen online te boeken en betalen. Ik wil zo min mogelijk handelingen bij de kassa. Onze medewerkers krijgen van de week de nieuwe werkwijze opgestuurd. Een deel van de vrijwilligers wil het even aankijken, want is nog huiverig. De mensen die wel willen werken, worden volgende week donderdag geïnstrueerd. Dan gaan we in ganzenpas het nieuwe rondje door het museum lopen.”

Op 12 maart ging de deur op slot, zegt De Ruiter: ,,Dat was heel vervelend. Achter de schermen draait alles echter door. Je moet rekeningen betalen etcetera. Ik heb de NOW-uitkering aangevraagd voor personeelskosten en bij de gemeente heb ik een verzoek ingediend voor kwijtschelding van huurbetaling aan Willemsoord BV.”

Schagen

Museum Vreeburg in Schagen gaat pas op 1 juli open, vertelt secretaris Anton Wauters: ,,Er moet nog een tentoonstelling worden afgerond, maar ons belangrijkste probleem is dat in het protocol staat dat risicogroepen ontraden wordt om in het museum te zijn. Dan gaat het om mensen van 70 plus. Veel van onze vrijwilligers hebben echter die leeftijd. We zijn nu aan het inventariseren wie wel aan de slag wil.”

Volgens de richtlijnen voor het aantal vierkante meters mag Vreeburg maximaal veertig personen toelaten. Wauters: ,,We zijn bezig met de aanschaf van plexiglas en routebelijning. Die veertig personen is geen punt, want normaal gesproken roepen we bij tien tot vijftien bezoekers per dag al halleluja. Een tegenvaller is het afgelasten van de Westfriese Folklore, want daar kwam altijd het meeste bezoek vandaan. Ook is het jammer dat we geen groepen mogen rondleiden. Gelukkig heeft ons museum geen betaalde krachten. Niemand hoeft ervan te eten.”

Eerder was al gemeld dat Ecomare en Kaap Skil op Texel vanaf 1 juni open zijn. Beide onderdelen van Stichting Texels Museum zijn klaar om bezoekers te ontvangen in de anderhalvemetersamenleving. In Ecomare worden geen voederpresentaties gegeven, omdat daar altijd veel mensen op afkomen, en in Kaap Skil vinden geen workshops plaats in de huisjes. De vuurtoren en de Oudheidkamer zijn te klein om anderhalve meter afstand te houden en kunnen dus voorlopig niet worden geopend.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen