Premium

Werkstraf geëist tegen Haarlemmer voor te lage belastingaangifte

Werkstraf geëist tegen Haarlemmer voor te lage belastingaangifte
Haarlem

De 47-jarige Willem V. uit Haarlem hoorde woensdag voor het gerechtshof in Amsterdam een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en een taakstraf van 240 uur eisen wegens het onvolledig doen van omzetbelastingaangifte in september 2009 voor het Amsterdamse bedrijf - een bemiddelingsbureau voor verhuur van onroerend goed - waar hij werkte.

V. was financieel controller en zou hiervoor verantwoordelijk zijn geweest. De rechtbank in Haarlem veroordeelde hem in februari 2017 tot negen maanden cel.

Boekencontrole

De eigenaar van het bedrijf, de 59-jarige Amsterdammer Pieter M., kreeg een celstraf van acht maanden. Tegen hem werd voor het hof drie maanden voorwaardelijke celstraf en een zelfde taakstraf als bij V. geëist. De zaak tegen een medewerker van het bedrijf die de aangifte zou hebben gedaan is al eerder geseponeerd. De zaak kwam in 2014 kwam aan het licht tijdens een boekencontrole. Het bedrijf is inmiddels failliet.

Beide verdachten zeggen niet te hebben geweten dat de oud-medewerker een veel te lage aangifte deed waardoor de Belastingdienst bijna 140.000 duizend euro zou mislopen. Tijdens de zitting werd deze oud-medewerker nogmaals verhoord. Hij verklaarde dat het V. was die volledig op de hoogte was van de lage aangifte. Het hof vroeg hem of de onjuiste aangifte verband hield met een lening die hij op verzoek van V. aanging omdat er bij een Duitse klant een kastekort was. De oud-medewerker verklaarde dat hij zich dat niet kon herinneren maar wel dat „eigenaar M. daar niets over mocht weten.” V. heeft steeds gezegd dat zijn medewerker op eigen initiatief handelde.

Zwijgrecht

Tijdens het verhoor van V. bij de FIOD beriep hij zich steeds op zijn zwijgrecht. Ook verklaarde hij dat de medewerker volledig verantwoordelijk was voor de financiën van de BV. Zelfs medeverdachte M. sprak dit tegen. Hij stelde dat V. ondanks de problemen die hij zou hebben veroorzaakt nog lange tijd heeft samengewerkt met V. omdat hij juist zo goed op de hoogte is van de financiële situatie bij de BV.

M. haalde in zijn laatste woord uit naar justitie omdat de zaak - die al vanaf 2014 loopt - hem heel veel kwaad heeft gedaan. „Overal staat een kruisje achter mijn naam omdat ik nog een zaak met justitie heb lopen en er een vonnis van acht maanden ligt. Maar ik knok me erdoorheen, door dag en nacht te werken. Ik ben blij dat er nu eindelijk snel uitspraak wordt gedaan.’’

Dat doet het hof op 3 juni.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen