Premium

Je voelt weer spieren onder het spek: Ophoepelen met die (quarantaine)kilo’s

Je voelt weer spieren onder het spek: Ophoepelen met die (quarantaine)kilo’s

De sportscholen zijn dicht, we fietsen niet naar ons werk en de stappenteller laat een schamele 150 zien op dagen dat we ons van het bed via de computer naar de bank begeven. Met de koektrommel onder handbereik en een welverdiend thuiswerkwijntje achteraf is het niet verwonderlijk dat bijna de helft van de Nederlanders inmiddels is aangekomen. De hoelahoep biedt hoop in bange dagen.

Ik zal een jaar of 6 geweest zijn toen mijn vriendinnetje aan kwam zetten met een hoepel. Een roze glitter hoelahoep welteverstaan en misschien wel het mooiste ding dat ik ooit had gezien. Gelukkig snapte mijn vader mij helemaal en fabriceerde van een gele pvc-buis en een houtje de mogelijk lelijkste hoepel in de geschiedenis van de hoelahoep. ,,Dankjewel, pap’’, zei ik braafjes en verstopte het ding achter in de schuur.

Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen mijn Twittertijdlijn plotseling vol kwam te staan met hoepelende vrouwen die het kinderlijke plezier hadden hervonden en ook nog eens quarantainekilo’s waren kwijtgeraakt. Dit was de maatschappelijke acceptatie waar ik 35 jaar op had gewacht. Eindelijk mocht ik ook een hoelahoep! Het was fitness en het was voor grote mensen, meer had ik niet nodig. Online bestelde ik een roze/grijze van 1,8 kilo, met massagebobbels voor optimaal effect, en ging aan de slag.

Draai

Waar een kinderhoepel licht en klein is, is die voor volwassenen andere koek. De fitnessvarianten zijn verzwaard, dikker en ongeveer een meter in doorsnede. Dat maakt het niet per se moeilijker. Een zwaarder exemplaar zorgt dat je de hoepel makkelijker in beweging houdt. Mits je hem in beweging krijgt natuurlijk, want dat kan aan het begin best even zoeken zijn.

Gelukkig staat YouTube vol met tutorials, zowel voor beginners als gevorderden. Als je eenmaal je draai gevonden hebt, kun je variëren met bijvoorbeeld squads en andere fitnessbewegingen.

Bovendien kun je de hoepel en het gewicht ervan gebruiken in je warming-up. Sommige hoelahoeps worden geleverd met instructie-dvd en veel leveranciers delen filmpjes op hun website.

Blauw

Met hoelahoepen, zo wordt gezegd, verbrand je calorieën en versterk je de spieren in je buik, rug, benen en billen. Dat geeft je een betere rompstabiliteit (ofwel een sterkere core), een slankere taille en een betere conditie. Het zou goed zijn voor de bloedcirculatie en de spijsvertering.

Daarnaast veroorzaakt het tal van bloeduitstortingen alsof je bent overreden door een middelgrote aanhangwagen. Daar wordt voor gewaarschuwd en schijnt een kwestie van doorzetten te zijn. Het doel heiligt je beurse middel.

Maar na vier dagen deed mijn work-out zoveel pijn dat ik vreesde voor interne bloedingen. ,,Ammehoela met je hoep’’, dacht ik en zette ook deze achterin de schuur.

Tot mijn Twittertijdlijn zich weer vulde met blij swingende hula-danseressen die drie, vijf of zelfs zeven centimeter waren kwijtgeraakt, terwijl bij mij inmiddels zelfs mijn huispak begon te knellen. En dus deed ik een nieuwe poging.

Spek

Twee weken later kan ik niet beweren dat ik centimeters kwijt ben, al bemerk ik wel spieren onder het spek. Daarnaast kan ik het steeds langer volhouden en lukt het me zelfs de hoepel weer op heuphoogte te krijgen als hij zakt. En het is leuk! Misschien moet ik nog even doorzetten. Kan ik straks met een strakblauwe taille in mijn bikini.

Meer nieuws uit Amsterdam