Marine na coronapauze weer de zee op voor internationale oefeningen

1/2
Den Helder

Na een pauze sinds maart vanwege de coronacrisis, oefent de marine weer met een vlootverband op de Noordzee.

Terwijl de missies gewoon doorgaan, waren sinds maart de (inter)nationale oefeningen geannuleerd of gewijzigd. Deze week zijn Zijner Majesteits schepen Evertsen, Johan de Witt, Rotterdam en Van Speijk samen met het Belgische fregat BNS Leopold aan het oefenen op de Noordzee en bij Denemarken.

De komende drie weken bereiden beide marines zich voor op operaties in het hoogste geweldsspectrum. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan onderzeebootbestrijding. De schepen zijn begin deze week uitgevaren voor oefening Baltic Breeze.

Vorige week was de bemanning van de Evertsen al op zee voor het houden van schietoefeningen met het 127 mm kanon. Op het vliegdek trainden vliegers van de NH90 helikopter samen met vliegdekofficieren.

Friesland

Zr.Ms. Friesland sluit zich iets later bij het vlootverband aan vanwege de inzet in het Caribisch gebied in de tweede helft van dit jaar. Daarom maken ook boardingoperaties deel uit van het oefenprogramma. Daarmee ondersteunt de marine de Kustwacht in het Caribisch gebied.

„Vanwege de corona-maatregelen is het oefenprogramma de afgelopen maanden omgegooid”, legt een marinewoordvoerder uit. „Maar om inzetbaar te zijn voor de veiligheid van Nederland en dus getraind te blijven, moeten eenheden van de Koninklijke Marine wel blijven varen.”

Om besmetting te voorkomen zijn de bemanningen voor vertrek eerst in quarantaine geweest. Verder bezoeken de schepen geen havens om te voorkomen dat het coronavirus wordt opgelopen.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen