Burgemeester Alkmaar: ’We staan positief tegenover grotere terrassen, maar het moeten geen obstakels worden voor de voorbijgangers’

Alkmaar

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar praat ons twee keer per week bij als voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vanuit zijn voortuin over de coronabestrijding. Een gesprek over de heg heen.

Alle ogen zijn gericht op premier Mark Rutte dinsdagavond. Gaan de terrassen open of niet? De aanvragen voor een groter terras stromen binnen, zegt Bruinooge. In Hoorn zijn er al 24 binnen, in Alkmaar 56.

Bruinooge: ,,Wij willen positief staan tegenover die aanvragen, op één voorwaarde. En dat is dat de terrassen niet zo groot moeten zijn dat ze opstoppingen veroorzaken voor de voorbijgangers.”

Stempeltje

Het is ook niet zo dat iedereen die al een terras had, dat zonder meer weer kan gaan gebruiken. ,,De inrichting en dergelijke moeten aan de regels voldoen. Zonder ’goedkeuringsstempeltje’ gaat zo’n terras meteen weer dicht.”

Ondernemers moeten, zo zegt Bruinooge, er ook rekening mee houden dat er nog wat ge-fine-tuned kan gaan worden. Dat bijvoorbeeld de inrichting wat moet worden aangepast omdat uit het dagelijks gebruik blijkt dat er een verandering nodig is. ,,We kijken naar hoe er in de praktijk mee omgegaan wordt.”

Terugblikkend op het weekeinde constateert Bruinooge dat over het algemeen alles goed is verlopen. ,,Op een enkel tuinincident na waar mensen toch weer met te veel bij elkaar gingen zitten.”

Dat Den Helder in navolging van Alkmaar nu ook met witte strepen en pijlen op straat gaat werken, noemt Bruinooge een positieve zaak. In Alkmaar heeft hij gemerkt dat mensen het op zich wel begrijpen dat het nodig is, maar dat ze niet met de fiets aan de hand door de stad kunnen, dat stuitte nogal eens op weerstand.

Tweede testlocatie

Nieuw is dat er een tweede testlocatie in de regio komt voor mensen met coronaklachten. Die testfaciliteit komt in Zwaag aan de Oostergouw 7. Getest worden kan alleen op uitnodiging via de huisarts.

Voor woonzorgcentrum De Raatstede in Heerhugowaard heeft Bruinooge bijstand gevraagd en gekregen van drie man militair medisch personeel.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen