Premium

Noord-Holland zet 110 miljoen in om klap corona op te vangen

Noord-Holland zet 110 miljoen in om klap corona op te vangen
Haarlem

Twee ’miljoenenfondsen’ moeten culturele en maatschappelijke organisaties die in Noord-Holland door de coronacrisis om dreigen te vallen op de been houden. Een fonds met tien miljoen voor korte termijn een een met honderd miljoen voor de lange termijn. Gedeputeerde Zita Pels (GroenLinks): ,,Geen enkele provincie heeft hiervoor 110 miljoen euro vrijgemaakt.’’

De tien miljoen komen in een ’Provinciaal Noodfonds Sociale Infrastructuur’, dat noodlijdende sportverenigingen, dorps- en dorpshuizen op de been moet houden. Terwijl dat van honderd miljoen zich gaat richten op verduurzaming van de bebouwde omgeving: het ’Economisch Herstel en Duurzaamheidsfonds’.

Initiatief tot de twee fondsen nam een breed scala aan politieke partijen. Het sociaal-maatschappelijke fonds volgt uit een motie van CDA, VVD, D66, GroenLinks, PvdA, SP en ChristenUnie. Over het ’honderd miljoen fonds’ dienden de coalitiepartijen VVD, GroenLinks, D66 en PvdA gesteund door CDA een motie in. Mede-indiener Erik van der Maas (VVD) legde uit: ,,Een bewoner wil zonnepanelen op zijn huis, die worden vanuit het fonds betaald. Uit de besparing op de energierekening wordt de investering in ongeveer zeven jaar terugbetaald. Daarna is het voordeel voor de bewoner. Win-win-win, dus.’’

Annabel Nanninga (Forum voor Democratie) ontging waarom verduurzaming kan voorkomen dat ondernemers omvallen. ,,Ik vind het niet deftig om duurzaamheidsdwang aan mensen op te leggen die het niet op kunnen brengen.’’ Waarop Van der Maas vroeg of zij de systematiek ervan wel begrijpt. ,,Als het zo geniaal is, dat plan, waarom kwam u er dan niet een half jaar geleden mee?’’ repliceerde zij.

De discussie over de moties maakte er ook positieve gevoelens over los bij SP, 50Plus en ChristenUnie, al vond Michel Klein van die laatste fractie dat hij goed onderzocht wil hebben hoe de middelen het best kunnen worden ingezet.

Pels benadrukte dat algemene noodhulp van het rijk komt in de crisis, dat gaat om miljarden. Deze miljoenen zijn een impuls op gebied van provinciale taken. ,,Wat Noord-Holland doet is uniek en hele ketens van ondernemers gaan ervan profiteren’’, zegt zij: ,,Door het omarmen van deze motie door de Staten steekt Noord-Holland de nek uit.’’ Tegen het herstelfonds stemden Forum, Partij voor de Dieren en PVV.

Noord-Holland zet 110 miljoen in om klap corona op te vangen
Beeld uit de digitale Statenvergadering van maandagavond. Met linksboven voorzitter Rosan Kocken (GroenLinks) en naast haar gedeputeerde Zita Pels (GroenLinks). Linksonder Statenleden Lars Voskuil (PvdA) en rechts Eric Smaling (SP).

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen