Premium

’Gezond oud’ hervat buitentrainingen; bootcamp 60-plussers in Leeghwaterpark: ’Ik ben geen Olympisch kampioen, maar kan goed meekomen’ [video]

’Gezond oud’ hervat buitentrainingen; bootcamp 60-plussers in Leeghwaterpark: ’Ik ben geen Olympisch kampioen, maar kan goed meekomen’ [video]
Gezond bewegen in de buitenlucht.
© Foto Wim Egas
Purmerend

Constance Schuller en Esther Zoetmulder van ’Gezond oud’ hebben sinds de intelligente lockdown in verband met het coronavirus alles uit de kast getrokken om hun sportieve leden online in beweging te houden. Nu de regelgeving is versoepeld, halen de dames opgelucht adem. „Het is heerlijk dat we weer naar buiten mogen en eindelijk samen van de lente kunnen genieten.”

Twee weken voor de coronacrisis uitbrak, maakten 60-plussers uit Purmerend en omgeving kennis met ’Gezond oud’, waarbij sporten in de buitenlucht en gezellig socializen hand in hand gaan. Sinds de start in 2018 in de omgeving van Haarlem, spreidt het concept van ’Gezond uit’ zich als een lappendeken over Noord Holland.

„Inmiddels hebben we al dertig groepen”, vertelt initiatiefnemer Constance Schuller. „Esther en ik zijn sportief aangelegde personen die veel belang hechten en energie halen uit bewegen in de buitenlucht. Je ziet steeds meer bootcamps ontstaan, geschikt van jong naar ouder. Maar niet voor 60-plussers. We hoorden steeds meer geluiden dat juist in die doelgroep er behoefte was voor een bootcamp die is bij te benen voor senioren.”

De deelnemers van de Purmerender groep hebben de afgelopen weken via een groepsapp contact met elkaar gehouden en online trainingen gevolgd. Toch voelt het weerzien bij de ingang van het Leeghwaterpark bijzonder.

„De online trainingen waren fantastisch, maar ik ben blij dat we weer naar buiten mogen!”, vertelt Jennie Beukelman uit Heemstede die soms het land doorkruist om een training van ’Gezond oud’ op locatie te volgen.

Ze sluit zich moeiteloos aan bij de vaste seniorengroep die wekelijks op een vast tijdstip in het Leeghwaterpark verzamelt voor een uurtje sportiviteit en gezelligheid. „Twee jaar geleden ging ik met pensioen, en ben ik verhuisd. Ik wilde graag in beweging blijven, maar ook mensen ontmoeten. Met ’Gezond oud’ sla ik twee vliegen in één klap.”

Meekomen

Flip Lok uit Purmerend sloot zich om dezelfde reden aan. „Ik ben hier nog niet zo lang geleden komen wonen. Dit is een mooie kans om mensen te leren kennen en te bewegen in de buitenlucht. Ik ben geen Olympisch kampioen, maar ik kan goed meekomen met de oefeningen.”

Tijdens de training wordt gewerkt aan de conditie, de stabiliteit, de mobiliteit en worden er verschillende spierversterkende oefeningen gedaan. Een parcours dat is uitgezet vanuit het thema ’valpreventie’ valt goed bij de sportievelingen. Achteruitlopen, balanceren en het zijwaarts ontwijken van pionnen blijkt nog een hele uitdaging.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen