Reconstructie van bizarre Noord-Hollandse zaak in ’Misdaadcollege’: de biecht van stekende automobilist René V.

Rick Nieman presenteert ’Misdaadcollege’. De eerste aflevering gaat over de stekende automobilist.
© Foto Paul Bergen
Egmond aan den Hoef

Alle aanknopingspunten wijzen in zijn richting. Is René V. (24) uit Julianadorp de ’stekende automobilist’? Keihard, onomstotelijk bewijs heeft het rechercheteam, dat hem op de korrel heeft, niet in handen.

De geruchtmakende zaak rond de Noord-Hollandse seriesteker is dinsdag 19 mei de aftrap van een nieuw seizoen ’Misdaadcollege’ van Omroep WNL.

Andere afleveringen staan in het teken van uitbuiting van zakkenrollende en stelende kinderen in Amsterdam (26 mei), de moord op de Rotterdamse krantenbezorgster Anita van Dijk (2 juni) en de klopjacht op de Nederlandse ’Bonnie & Clyde’ (9 juni). De uitzendingen met presentator Rick Nieman zijn telkens op dinsdag om 21.30 uur op NPO 1.

Telefoongegevens

Uit telefoongegevens, camerabeelden en verkeersinformatie blijkt dat V. telkens in de buurt is wanneer eind 2018, begin 2019 vier hardloopsters en fietssters op verlaten landweggetjes bij Egmond, Limmen en Barsingerhorn vanuit een rijdend voertuig met een mes worden neergestoken.

Om de seriesteker te ontmaskeren, wordt gekozen voor een onorthodoxe strategie. In plaats van een arrestatieteam op hem af te sturen en V. stevig aan de tand te voelen, besluit teamleider Gosse Bosma de verdachte te bellen terwijl hij in zijn auto rijdt.

Verborgen camera

In het voertuig is afluisterapparatuur en een verborgen camera geplaatst. Door de Julianadorper te confronteren met de verdachtmakingen, hoopt de recherche een reactie uit te lokken. Dat lukt.

V. belt, direct nadat hij is uitgenodigd op het politiebureau een verklaring af te leggen, zijn vriendin. Aanvankelijk ontkent hij iets te maken te hebben met de bizarre zaak, die Noord-Holland in de greep houdt. Als zij hem vraagt om dat te zweren, breekt de – vloekende en zuchtende – verdachte.

Poging tot moord

De heimelijk gemaakte beelden van zijn bekentenis zijn vertoond tijdens de rechtszaak. De Julianadorper krijgt wegens viervoudige poging tot moord (plus stalking en bedreiging van diverse andere vrouwen) zes jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. In ’Misdaadcollege’ is een reconstructie te zien van de biecht.

Dat de dader van de straat is gehaald, zorgt bij het rechercheteam voor uitzinnige euforie. Medewerkers omhelzen elkaar, zijn blij en opgelucht. De vrees voor een moord is groot geweest. ,,De zaak was rond, mensen konden weer in alle vrijheid wandelen, fietsen en hardlopen’’, stelt Bosma. ,,Zeker in deze coronatijd weten we allemaal dat vrijheid een groot goed is.’’

De opnamen voor de tv-uitzending, gemaakt in De Lik in Utrecht (voormalige gevangenis Wolvenburg), worden via een online videoverbinding gevolgd door tientallen kijkers. Behalve de teamleider geven de officier van justitie, de agent die een van de slachtoffers hulp heeft geboden en de dossiervormer een inkijkje in de zaak met de onderzoeksnaam Carpin.

Ballistische gel

Nieuwe informatie die naar voren komt, is onder meer dat het Nederlands Forensisch Instituut met een blok ballistische gel de lichamelijke impact van de steekincidenten heeft nagebootst.

Verder blijkt professioneel hardloopster Jill Holterman uit Egmond aan den Hoef destijds een half uur voordat een dorpsgenote door V. werd neergestoken op precies dezelfde plek te hebben getraind. ,,Van familie en vrienden mocht ik niet meer alleen lopen. De hele winter heb ik samen met mijn vriend getraind op het verlichte fietspad tussen Egmond en Castricum.’’

Pokémonspecialist

Om te verklaren waarom de Julianadorper vaak rondjes rijdt, parkeert en meerdere malen heen en weer rijdt in dezelfde straten, wordt zelfs een Pokémonspecialist ingeschakeld. Om te beoordelen of hij mogelijk op Pokémons jaagt. In werkelijkheid blijkt V. dan drugs te gebruiken, zichzelf te bevredigen en op zoek te zijn naar een ’prooi’.

Dat hij tijdens de steekincidenten gebruik maakt van twee verschillende auto’s, een geleend voertuig en zijn eigen wagen, bemoeilijkt het onderzoek. De doorslaggevende tip, waardoor de politie V. in het vizier heeft gekregen, komt van een vrouw uit Schagen.

Kenteken

Zij krijgt medio juni 2018 een klap van een automobilist, nadat zij hem vertelt dat ze niet is gediend van zijn obscene gebaren. De vrouw geeft kenteken en signalement door. De politie doet daar niks mee, omdat in haar ogen een strafbaar feit moeilijk is aan te tonen. Later meldt de vrouw zich opnieuw en wordt haar informatie op juiste waarde geschat.

Motief

,,Dat de dader binnen zit, betekent genoegdoening’’, aldus officier van justitie Annette van Kooij. Dat V. geen concreet motief heeft prijsgegeven, betreurt zij. ,,Het is frustrerend dat slachtoffers dat antwoord nooit hebben gekregen. Met hun gaat het, anderhalf jaar verder, goed. Al blijven ze waarschijnlijk de rest van hun leven op hun hoede.’’

Lees ook:

Kustdorpen in Noord-Holland zijn in de ban van stekende automobilist

Advocate van Limmer slachtoffer seriesteker uit Julianadorp: ’V. zag vrouwen als jachttrofee’

Moeder van neergestoken Egmondse hardloopster denkt soms aan Anne Faber: levenslang litteken op het hart door Julianadorper René V.

Slachtoffer uit Limmen maakt seriesteker duidelijk dat daden anders hadden kunnen aflopen: ’Mazzel dat je ons niet hebt vermoord’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen