Premium

’Youtube’-organist Minne Veldman geeft concert in Westzaan [video]

’Youtube’-organist Minne Veldman geeft concert in Westzaan [video]
Minne Veldman: ,,Een organist zit altijd verscholen. Ik wil zijn spel zichtbaar maken.’’
© Foto pr
Westzaan

Concertorganist Minne Veldman (1980) reist het hele land af om te spelen in lege kerken. Vrijdag 22 mei bespeelt hij het kerkorgel van de Grote Kerk in Westzaan. Het concert is live te zien op zijn Youtubekanaal.

Het gaat wat ver om Veldman dé Youtube-organist van Nederland te noemen, maar hij omarmde de digitale en technische mogelijkheden al vroeg.

Hij organiseert sinds 2011 jaarlijks het Youtube-orgelfeest op Urk en legt al sinds 2009 zijn concerten vast voor internet.

„Toen ging dat nog heel makkelijk. Je zette een camera boven het orgel en nam gewoon op. Alles op één spoor en iedereen vond het prachtig. Pas later dacht men: ’dat kan beter’. Er kwamen meer camera’s, aparte audiosporen én veel monteerwerk bij. De registraties worden steeds mooier. Hierin ben ik niet uniek, hoor. Veel organisten zijn online actief. Maar ik was wel een van de eersten die werkte met videoschermen in de kerk. Tijdens een concert zie je namelijk iedereen, behálve de organist. Die zit altijd verscholen. Op een scherm kan het publiek volgen wat hij doet.”

De Urker musicus zegt zo’n vijftig concerten per jaar te geven in kerken in binnen- en, soms, buitenland. Dat ligt nu natuurlijk stil. Als alternatief probeert Veldman elke week in een andere kerk te spelen. Mits het kerken zijn met een goede akoestiek én een mooi orgel.

In de loop der jaren heeft hij al vele orgels bespeeld en weet van al die orgels nog hoe de klank is. „In Westzaan heb ik vaker gespeeld. Ik stond al geprogrammeerd voor de concertserie en de organisatie vroeg me voor een online orgelconcert. De akoestiek van de kerk is heel mooi en het Flaes & Brünjesorgel is weliswaar niet zo groot, maar klinkt wél heel fraai. Práchtige klankkleur.”

Hemelvaart

Omdat hij de dag na Hemelvaartsdag speelt, heeft hij zijn programma daarop aangepast. Veldman speelt muziek van onder anderen Jan Zwart, Mendelssohn en een eigen koraalbewerking. Om voor concerten naar lege kerken te reizen, vindt hij niet zo gek.

„Ik ben sowieso veel in lege kerken, want de voorbereiding op concerten doe ik ook alleen. Maar spelen alsof de kerk vol is terwijl er niemand zit, dat is wél raar. Met een online concert ervaar je dezelfde spanning als een gewoon live-optreden, maar ik mis het contact met het publiek. Anderzijds bereik je mensen makkelijker op deze manier. Iemand uit Groningen kan er ook naar kijken, die zou anders op een vrijdagavond misschien niet zo snel naar Westzaan rijden voor een orgelconcert.”

Kijkers kunnen een bijdrage doen via een digitale collecte. „De opbrengst wisselt per concert. De inkomsten vervangen niet de normale kaartverkoop, maar het is beter dan niets. Je moet een beetje gek zijn om dit werk te doen. Organist word je sowieso niet voor het inkomen, maar omdat je hoe dan ook wilt spelen.”

Info:

Het concert van Minne Veldman in de Grote Kerk van Westzaan is 22 mei vanaf 20 uur live te volgen, maar is ook daarna nog te zien.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen