Premium

Is dit de nieuwe manier van je eten of drinken bestellen op een terras? Je legt je mobiele telefoon op de menukaart en in je scherm verschijnt de lijst met eten en drinken [video]

Is dit de nieuwe manier van je eten of drinken bestellen op een terras? Je legt je mobiele telefoon op de menukaart en in je scherm verschijnt de lijst met eten en drinken [video]
Bestellen via Tapes Order & Pay.
© PR-Foto
’t Veld

Je legt je mobiele telefoon op de menu- of borrelkaart en in je scherm verschijnt de lijst om je eten of drinken op dit terras te bestellen. Als het aan Robin van Ingen Schenau uit ’t Veld ligt is deze manier de toekomst, ook als het coronavirus straks is weggetrokken.

De ondernemer, die zijn bedrijf in Amsterdam heeft zitten, is met een initiatief bezig voor menukaarten met een chip of een qr-code.

Het idee is: als je die scant met je telefoon, plopt de lijst met eten en drinken op. Heb je de bestelling geplaatst, dan krijgt het personeel van de betreffende zaak een melding. Staat het drinken klaar, krijgt de besteller bericht.

Niet alleen terrassen, ook vakantieparken of hotels met roomservice zouden van dit initiatief gebruik kunnen maken. In eerste instantie gaat het natuurlijk om de terrassen; de plek waar mensen straks weer veilig van een drankje of eten hopen te genieten. Vanaf 1 juni mogen er onder bepaalde voorwaarden weer terrassen open, ook in de Noordkop.

Charme

Er komt geen contact met het personeel aan te pas. Jammer, aan de ene kant, want hoe bouw je dan een band met de klant op? De charme van een terras is toch juist ook contact met het personeel? ,,Maar aan de andere kant: het een hoeft het ander niet uit te sluiten”, vindt Van Ingen Schenau.

,,Als het coronavirus straks is gaan liggen, kan je dit idee wat mij betreft alsnog efficiënt inzetten: als het op het terras drukker is dan verwacht en je even niet genoeg personeel op de been hebt, bijvoorbeeld. Dat praatje kan, als de drukte is gaan liggen, natuurlijk alsnog. Je houdt er bovendien meer tijd voor over. In die zin biedt het ook nieuwe mogelijkheden voor je gastvrijheid; het personeel kan meer aandacht geven aan de gast en de gast is flexibel in bestellen en betalen. Ik denk dat je het zo moet zien.”

Opslaan

Van Ingen Schenau is sinds maart 2018 eigenaar van Tapes.nl. Het is een bedrijf met meer dan dertig jaar ervaring in het fysiek opslaan, reproduceren en deelbaar maken van media en data. Tapes is net verhuisd naar een nieuwe locatie binnen Amsterdam.

De eigenaar probeert altijd open te staan voor vernieuwingen. Het is een ingewikkelde business, die het wat minder heeft door het coronavirus. Tijd dus om te kijken of de expertise op een andere manier zou kunnen worden ingezet. Het bedrijf komt nu met Tapes Order & Pay op de proppen.

Is dit de nieuwe manier van je eten of drinken bestellen op een terras? Je legt je mobiele telefoon op de menukaart en in je scherm verschijnt de lijst met eten en drinken [video]
Robin van Ingen Schenau uit ’t Veld is de eigenaar van Tapes.
© Nick Maarsen

Kinderziektes

Het idee van bestellen via je telefoon dus. Van Ingen Schenau begeeft zich ineens in het horecawereldje. Weer eens wat anders.

,,Een van onze partners is al tweeënhalf jaar bezig om dit bestel- en betaalsysteem te ontwikkelen. De kinderziektes zijn er inmiddels dus wel uit. Het mooie is dat iedere smartphone die nu gemaakt wordt, is uitgerust met de NFC-techniek.”

Near Field Communication betekent dat. Het staat voor het systeem waarbij je de telefoon ergens tegenaan houdt waar een chip in zit. Zonder app. Met NFC kun je tegenwoordig ook contactloos betalen door je telefoon tegen een pinautomaat aan te houden.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen