Premium

Alice uit Bloemendaal ’beste nieuwkomer’ bij jaarlijkse prijs voor uitblinkers op sociale media [video]

Alice uit Bloemendaal ’beste nieuwkomer’ bij jaarlijkse prijs voor uitblinkers op sociale media [video]
Alice Olsthoorn uit Bloemdaal: succesvol YouTuber.
© United Photos/Rob van Wieringen
Bloemendaal

Toen ze jong was, had ze niemand om tegenop te kijken. ,,Ik probeer daarom deze persoon te zijn.” Alice Olsthoorn (22) creëert met haar humoristische video’s, over serieuze onderwerpen, een plek voor jongeren die zich ‘anders’ voelen. Ze pleit voor een wereld waarin ‘alle jongeren geaccepteerd worden’.

En dit doet ze allemaal vanuit haar slaapkamer in Bloemendaal. Ze zet haar ringlamp aan, neemt plaats op haar tweepersoonsbed en start de cameraopname. ‘Hé mijn allesjes’, zo begroet ze elke keer haar zestigduizend online volgers aan het begin van haar video’s.

Vorig jaar maakte Alice een webserie met de IJmuidense Emma Wagemans waarin ze advies gaf over gênante onderwerpen. Later legde ze de focus op het maken van humoristische video’s over haar leven. Inmiddels is ze duizenden digitale volgers rijker en is de 22-jarige genomineerd als ‘beste nieuwkomer’ voor The Best Social Awards.

De droom

Als dertienjarige stond ze al graag voor de camera, maar twee jaar geleden tilde ze haar hobby naar een hoger niveau. Inmiddels komt ze financieel rond van het maken van video’s. Ze leeft ‘de droom’, volgens veel jonge tieners en twintigers. Maar het leven als fulltime YouTuber of influencer komt niet zomaar aanwaaien. ,,Het is hard werken: ik ben soms drie dagen bezig met één video”, benadrukt Alice.

,,Daar komen veel jongeren achter als ze hieraan beginnen. Ik maak veel uren en mijn hoofd staat altijd ‘aan’. Zelfs tijdens een avondje uitgaan, denk ik: hier kan ik misschien een video over maken. Eigenlijk loopt mijn werk en privé door elkaar heen.” Ze voegt toe: ,,Maar ik geniet ervan: YouTube is ‘m’n alles’.”

Alice praat op haar platform graag over alledaagse situaties, maar ze gebruikt haar podium ook regelmatig om steun te betuigen aan de ‘transcommunity’ oftewel ‘mensen die transgender zijn’, een groep waar ze zelf ook deel van uitmaakt.

Vooroordelen

De jonge ’contentmaker’: ,,Ik ben niet doorsnee: mensen hebben veel vooroordelen en ik moet mijzelf extra hard bewijzen. Het is fijn om met deze nominatie erkenning te krijgen voor mijn werk. Ik voel mij serieus genomen.”

Eerder legde ze haar eigen transitie vast op beeld, om te laten zien wat dit proces precies inhoudt. Nu brengt ze vooral ongepaste opmerkingen van anderen - volgens Alice zijn deze ‘zeer schadelijk’ - aan het licht. Ze neemt hierbij geen blad voor de mond, maar probeert dit maatschappelijk probleem op een luchtige manier aan te kaarten.

Ook BN’ers die tijdens een tv-uitzending ‘verkeerde grappen’ maken, fluit ze graag terug. ,,Ik ben soms bang dat ik word gezien als iemand die veel zeurt. Maar ik wil duidelijk maken dat het niet oké is om grapjes te maken over transmensen. Transmensen zijn geen mannen in een bloemetjesjurk.”

Muziek

Anderen helpen, geeft het online rolmodel voldoening. Jonge kijkers berichten haar vaak voor advies over persoonlijke problemen of over hun eigen transitie. Ze hoopt nog jaren met haar vak door te kunnen gaan.

Ook specialiseert ze zichzelf in Nederlandstalige muziek: ze hoopt dit jaar haar eerste optreden te kunnen geven.

Best Social Awards

The Best Social Awards is een prijs voor uitblinkers op sociale media: een soort Gouden Televizier-Ring. Deze wordt sinds 2014 jaarlijks uitgereikt. De stembus ging open vanaf 12 mei. Er zijn al bijna 245.000 stemmen binnengekomen. In de lijst staan verschillende namen: van zangers en sporters tot gamers en populaire Twitteraars. Zo is zangeres – tevens socialemediaster - Roxeanne Hazes genomineerd als Beste Artiest. Ook bestaat de categorie ‘Beste Politicus’, waar je kunt kiezen uit onder anderen Jesse Klaver (fractievoorzitter GroenLinks) en Klaas Dijkhoff (VVD). De uitreiking is via een livestream, op donderdag 28 mei.

Meer nieuws uit Haarlem