Premium

Afgebrand wijkcentrum ’t Noot was het hart van de Purmerendse wijk Wheermolen

1/21
Purmerend

Wijkcentrum ’t Noot, dat vrijdagnacht afbrandde (het stond leeg en zou worden gesloopt) was ooit het hart van de Purmerendse wijk.

Het wijkcentrum dat in november 1977 opende, werd niet zomaar neergezet, maar had te maken met de volksverhuizing van Amsterdammers naar Purmerend. Van drie hoog achter in de Kinkerstraat naar een doorzonwoning met een tuintje.

Lees ook: Zeer grote brand bij voormalig wijkcentrum in Purmerend [video]

Eenheid

,,Al die Amsterdammers waren wildvreemd in Purmerend. Doel was om met ’t Noot een eenheid in de wijk te krijgen’’, zegt voormalig cultureel werker Geert Heikens. Geert was vijftien jaar actief in het wijkcentrum dat in november 2011 de deuren sloot. ,,Het was te oud geworden. Niet meer van deze tijd. Alles was van hout. Het zou of heel erg moeten worden verbouwd of nieuwbouw. De activiteiten verhuisden naar Triton.’’

Afgebrand wijkcentrum ’t Noot was het hart van de Purmerendse wijk Wheermolen
© Archief Geert Heikens

Maar ’t Noot was wel een begrip in Purmerend. Iedereen uit de buurt kwam er. De een voor de speel-o-theek, de ander voor de klaverjasclub, er werd gevolksdanst, rolstoeldansen, schaken, Purvak, toneel, biljarten er werd gekerkt en er was een Vrouw-Inn.

Het begon met een noodgebouw. Daarna kwamen ’t Noot en ’t kleine Noot voor tieners. Het eerste discobal werd geopend door niemand minder dan Theo Stokkink.

Oude foto’s

Later werden de twee gebouwen met een gang aan elkaar verbonden, weet Geert nog die voor de verhuizing naar Triton het archief heeft ’gered’. ,,Ik heb nog veel oude foto’s en archiefstukken, dat breng ik binnenkort naar de Vereniging Historisch Purmerend.”

Afgebrand wijkcentrum ’t Noot was het hart van de Purmerendse wijk Wheermolen
© Archief Geert Heikens

Nog voor het vertrek van ’t Noot werden er plannen voor een zorghotel ontrold. Uiteindelijk worden dit 52 appartementen met zorgvoorzieningen op de begane grond. Er kwam tijdelijk een anti-kraakwacht in en er werden tijdelijk een fietsenmakerij en boksschool gehuisvest. Purmerend Present gebruikte het gebouw als opslag.

Bij de puinhopen stoppen dit weekeinde veel Purmerenders. Hendrik van Ee moet even kijken naar de resten van ’zijn Noot’. ,,Ik ben er tien jaar barmedewerker geweest. Het was heel toegankelijk, de hele buurt kwam er.’’

Afgebrand wijkcentrum ’t Noot was het hart van de Purmerendse wijk Wheermolen
© Ella Tilgenkamp

Even later stopt Walter Hollenkamp, ook een vaste bezoeker. ,,Ik heb hier ook nog achter het stembureau gezeten. ’t Noot was een begrip voor Purmerend. Het verbaasde me wel dat het nog niet was afgebroken, want het stond al bijna tien jaar leeg.’’

Theo van Lit stapt ook even van de fiets af. ,,Ik woon nu in de Purmer-Noord. Toen we hier woonden, kwamen we hier altijd. Gewoon effe een borreltje drinken. Ik bracht de kinderen naar de kinderopvang van juf Wally (5 gulden per dagdeel). Juf Wally was echt een begrip.’’

’t Noot is niet meer. Nu ècht niet meer. Leeft voort in de herinnering van veel Amsterdamse Purmerenders. De bouwers kunnen aan de slag. Eerst puin ruimen en dan moet hier het complex Wheerlicht verrijzen. 52 ’singelappartementen’ die weerspiegelen in het water.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen